Τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου ξεκινάει ο Δήμος Παλαμά, μετά «πράσινο φως» που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σώμα ενέκρινε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμο 278.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το Δημαρχείο Παλαμά είναι ένα τριόροφο κτίριο (ισόγειο και δύο όροφοι) που έχει κατασκευαστεί το 1972. Η τελευταία σημαντική ανακαίνιση του αφορούσε την προσθήκη της στέγης που έγινε το 2000.
Όπως αναφέρει η μελέτη, το κτίριο κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια και για το λόγο αυτό έγινε οριστική υπαγωγή στο Ν. 4178/2013, ενώ με βάση την 1η Ενεργειακή επιθεώρηση το κτίριο κατατάσσεται στην κατηγορία Η.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ άλλων πρώτα θα γίνει αποξήλωση των υπαρχόντων ξύλινων εξωτερικών κουφωμάτων και θα τοποθετηθούν μαρμάρινες ποδιές στα παράθυρα.

Η εξωτερική θερμομόνωση θα γίνει με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης, ενώ στη βόρεια πλευρά του κτιρίου η θερμομόνωση της τοιχοποιίας θα γίνει εσωτερικά του κτιρίου.

Tμήμα της οροφής του 1ου ορόφου, εμβαδού 36 τ.μ. δεν διαθέτει στέγη και θα γίνει εσωτερική θερμομόνωση τοποθετώντας μεταλλικό σκελετό ψευδοροφής.

Επί της πλάκας του 2ου ορόφου, κάτω από την υπάρχουσα στέγη, θα τοποθετηθούν σε διπλή στρώση πλάκες πετροβάμβακα.

Θα τοποθετηθούν θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα από αλλουμίνιο, αντικατάσταση των ξύλινων παντζουριών με ανοιγόμενα παντζούρια αλλουμινίου, ενώ θα ακολουθήσει ελαιοχρωματισμός των εσωτερικών επιφανειών της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη, θα αντικατασταθούν οι παλαιές κλιματιστικές μονάδες (αντλίες θερμότητας) με κλιματιστικές μονάδες (αντλίες θερμότητας), ο καυστήρας πετρελαίου με καυστήρα καύσης φυσικού αερίου μμέγιστης θερμικής ισχύος έως 250KW.

Τα φωτιστικά σώματα φθορισμού θα αντικατασταθούν με φωτιστικά Led γαι τη βελτίωση της έντασης φωτισμού.