Πρόταση ένταξης της καλλιέργειες των πηγών Αγίου Γεωργίου Βουνεσίου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,58 ΕΚ ΕΥΡΩ

Ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα κατέθεσε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Πρόκειται για την Δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» για τη χρηματοδότηση του έργου με τίτλο: καλλιέργεια πηγών Αγίου Γεωργίου , με συνολικό προϋπολογισμό 1,58 εκ ευρώ.

Το έργο, όπως το είχε αναδείξει παλαιότερα ο Νέος Αγών,  περιλαμβάνει την συλλογή και αποθήκευση νερών από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Βουνεσίου, κατασκευή δεξαμενών, κατασκευή κλειστού υπόγειου αρδευτικού δικτύου υπό πίεση. Το γεγονός αυτό καθιστά το έργο ιδιαίτερα αποδοτικό, διότι δεν απαιτείται ενεργειακό κόστος άντλησης και διανομής του αρδεύσιμου νερού. Το έργο θα εξυπηρετήσει περίπου 4.000 στρέμματα, τα πιο εύφορα της Κοινότητας Βουνεσίου, καθώς και των ποιμνιοστασίων της περιοχής. Πρόκειται για την καλλιεργητική ζώνη από τη θέση Άγιος Γεώργιος – Κατινάρι – Μελισσομάντρια, κλπ, ενώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αμπελουργικής ζώνης Μορφοβουνίου. Μέρος του νερού θα διατεθεί μέσω μικρότερου υδραγωγείου στη θέση «Διάσελο», με στόχο την κάλυψη των κτηνοτροφικών μονάδων στον κτηνοτροφικό οικισμό Ράζιας Μορφοβουνίου.

Πρόκειται για ένα έργο – όνειρο δεκαετιών, δεδομένου ότι τα νερά των πηγών μέχρι σήμερα χύνονται στο ρέμα, ενώ τα κτήματα υποφέρουν από λειψυδρία. Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης των πηγών του Αγίου Γεωργίου είχαν γίνει τη δεκαετία του 1950, από την Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Καρδίτσας. Τη δεκαετία του 1990 τοποθετήθηκε επιφανειακό δίκτυο σωλήνων. To 2020 ανατέθηκε η μελέτη στον κ. Παλαιοχωρίτη, η οποία εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος δήλωσε: « Σε πείσμα των δυσκολιών που μας έφεραν οι συγκυρίες, μαζί με τη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών, δίνουμε και τη μάχη της Ανάπτυξης. Αξιοποιούμε τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος, διεκδικούμε χρήματα προγράμματος της περιόδου 2014-2020. Διεκδικούμε την Ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από έργα υποδομής για την γεωργική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Αξιοποιούμε υδάτινους πόρους που μέχρι σήμερα χάνονταν στα ρέματα. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα κτήματα, τα περιβόλια, τις δεντροκαλλιέργειες. Πρόκειται για έργο πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος.»