ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

* «Η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη, η σύγχρονη Ουκρανία δημιούργημα της Σοβιετικής Ρωσίας» *«ΝΑΤΟ και ΗΠΑ έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολέμου» *Σε συναγερμό η Δυτικοί, κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει παλιότερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας» είπε ο Βλ. Πούτιν.
Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ουκρανίας, λέγοντας πως η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της Σοβιετικής Ρωσίας, είπε ο Βλ. Πούτιν. «Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα από την κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917», είπε και προσθεσε: «Και το 1954, για κάποιο λόγο, ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μία αναδρομή στις ιστορικές στιγμές που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Λένιν παρέδωσε τον Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».
Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισοδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη.  Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.  Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.
«Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία. Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού» είπε και πρόσθεσε: «Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.
Βάσει των διεθνών συνθηκών, απαγορεύεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως οι δυτικοί έφεραν στρατιώτες, ως συμβούλους. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ασφάλειά της εναντίον της ασφάλειας μίας άλλης χώρας».
Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις τελευταίες κινήσεις του Κρεμλίνου. Ευρωπαίοι ηγέτες επιδίδονται σε πυρετώδεις διεργασίες, ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ακόμη, από τη μεριά του, ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.
Συναγερμός και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως αύριο στις 9:30 το ΚΥΣΕΑ. «Θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα», αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.