Ριζική αλλαγή στο σύστημα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ *Αντικατάσταση 13.799 φωτιστικών σωμάτων και συντήρηση του δικτύου σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό

Την ριζική αλλαγή του συστήματος δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με την ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτοματοποίηση του επεξεργάζεται ο Δήμος Καρδίτσας.
Οι τρεις επιλογές χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι από ιδίους πόρους του Δήμου, ο δανεισμός και η σύμβαση με ιδιώτη επενδυτή ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό. Ο Δήμος προκρίνει την τελευταία, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την επένδυση σε συνεργασία με ανάδοχο που θα προκύψει από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, για την αντικατάσταση 13.799 φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας στο σύνολο του Δήμου (σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες κλπ στην πόλη και όλα τα χωριά), τα οποία θα επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξεως του 65-70% στην ενεργειακή κατανάλωση. Επίσης θα περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός έξυπνου συστήματος τηλεελέγχου- τηλεχειρισμού για την παρακολούθηση του δημοτικού φωτισμού.

Η εξοικονόμηση
Το πως λειτουργεί το συγκεκριμένο έργο μέσω του αναδόχου, εξήγησαν στο «Νέο Αγώνα» εκπρόσωποι του Δήμου. Ο Δήμος μέσω των δημοτικών τελών κάθε χρόνο καταβάλει ανταποδοτικά ένα ποσό στη ΔΕΗ για τον δημοτικό φωτισμό.
Με την αλλαγή του συστήματος ηλεκτροφωτισμού μέσα από το συγκεκριμένο έργο, θα πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους της τάξεως περίπου του 70%. Ο Δήμος θα συνεχίσει να πληρώνει στη ΔΕΗ το κόστος για το 30%, ενώ για την υλοποίηση του νέου συστήματος που θα του επιφέρει εξοικονόμηση στο 70%, θα προχωρήσει σε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό. Μειοδοτώντας η ενδιαφερόμενη επενδυτική εταιρεία, με ποσοστό χαμηλότερο του 70%, θα αναλάβει το έργο της τοποθέτησης και ελέγχου του ηλεκτροφωτισμού για τα επόμενα 12 χρόνια.
Δηλαδή αν στο Δήμο κάθε χρόνο ο ηλεκτροφωτισμός κοστίζει 100, θα συνεχίσει να πληρώνει στη ΔΕΗ τα 30 και εξοικονομεί τα 70. Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό θα προκύψει ανάδοχος που θα αναλάβει το σύνολο του έργου με κόστος χαμηλότερο από 70, πχ 60 ή 65. Το ποσό που απομένει αποτελεί κέρδος για το Δήμο, το οποίο θα επιστραφεί στους δημότες.
Επίσης ο επενδυτής που θα προκύψει θα έχει την ευθύνη (σε συνεργασία με τοπικούς ηλεκτρολόγους) της συντήρησης – επισκευής των λαμπτήρων εντός 24ωρου για την Καρδίτσα και εντός 72 ωρών για τα χωριά. Σε διαφορετική περίπτωση, μέσω ρητρών θα προβλέπεται η επιβολή προστίμων. Παράλληλα μετά το πέρας της 12ετίας, όλα τα νέα φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας θα περάσουν στο Δήμο, αφού προηγηθεί έλεγχος της κατάστασής τους.
Β. Τσιάκος
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σε συνέντευξη Τύπου, θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά και όλοι οι λαμπτήρες με LED ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου. «Δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο δημότης με ούτε ένα ευρώ. Θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 70%. Η διάρκεια της σύμβασης είναι τα 12 χρόνια. Ο έλεγχος όλων των λαμπτήρων θα γίνεται με σύστημα τηλεμετρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι θα γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που θα διαθέτει όλες τις κατάλληλες δικλείδες για να μπορέσει ο Δήμος Καρδίτσας πραγματικά να εκσυγχρονίσει το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού, παρέχοντας το «πράσινο αποτύπωμα» που χρειάζεται ένας σύγχρονος δήμος.
«Είχαμε δεσμευτεί ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα πρέπει να έχει περισσότερο φως. Η Καρδίτσα πρέπει να γίνει μια πόλη που αξίζει να ζεις. Τις επόμενες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν όλοι αυτοί οι λαμπτήρες, κάτι που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων. Δηλαδή θα μένουν χρήματα που θα επιστρέψουν στους δημότες είτε με μείωση του λογαριασμού σε ευπαθείς ομάδες ή με άλλο τρόπο που θα προκύψει από συζήτηση» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη το παρόν έδωσε και ο κ. Γιάννης Γιάνναρος σύμβουλος του Δήμου επί του θέματος, ο οποίος υπογράμμισε ότι έγινε μια αναλυτική και πλήρης καταγραφή του συστήματος φωτισμού. Συνέχισε λέγοντας ότι ο ανάδοχος θα κάνει την επένδυση και θα αποπληρώνεται σε βάθος 12ετίας με βάση τον έλεγχο του αποτελέσματος. Αν δεν πετυχαίνει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Σημείωσε τέλος ότι με τη νέα νομοθεσία όλη η συντήρηση του δικτύου έχει περάσει στο Δήμο από τον ΔΕΔΔΗΕ και πως σε ανάλογα έργα έχει προχωρήσει πλήθος ΟΤΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Συμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης, το συνολικό αντικείμενο της προτεινόμενης επένδυσης θα αποτελείται από 13.799 φωτιστικά σημεία και προτείνεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά με φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED). Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του υφιστάμενου συστήματος ανέρχεται στις 4.302.532,11 kWh, ενώ η αντίστοιχη του νέου συστήματος στις 1.438.115,48 kWh. Με βάση την προηγούμενη αναφορά προκύπτει αρχική εκτίμηση εξοικονόμησης της τάξεως του 66,58%.
Στον Πίνακα αναφέρονται αναλυτικά και κατά κατηγορία τα 13.799 φωτιστικά σημεία του Δήμου Καρδίτσας που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης, με εξοικονόμηση ενέργειας.