Σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής του δρόμου προς το κάστρο Φαναρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η β’ φάση του έργου αναμόρφωσης και ανακατασκευής του δρόμου που συνδέει την παλιά Ε.Ο. Καρδίτσας – Μουζακίου, με το κάστρο Φαναρίου.
Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 60%, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 251.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση του πρώην χωματόδρομου και κατασκευάστηκαν πέτρινα τοιχία αντιστήριξης κατάντη της οδού.

Επίσης, αντικαταστάθηκε η οδοποιία σε σημαντικό τμήμα της παρούσας εργολαβίας η οποία σημειωτέον περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μήκος 500 μέτρων. Παράλληλα, έγινε διαπλάτυνση της μεγάλης στροφής στη θέση «Μαστόρικα» και κατασκευάζεται πέτρινο τοιχίο ανάντη του δρόμου για τη συγκράτηση χωμάτων και πετρωμάτων. Η παρέμβαση αυτή ήταν απολύτως αναγκαία για τη διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης τουριστικών λεωφορείων.

Τέλος, δημιουργήθηκαν βάσεις, (με υποδοχές), ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της νέας οδού, στο κάτω τμήμα της, όπου δεν υπήρχαν.

Στόχος του έργου είναι η εξυπηρέτηση και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του ιστορικού μνημείου το οποίο είναι ένα γνήσιο Μεσαιωνικό κάστρο και μάλιστα το μοναδικό καλοδιατηρημένο σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία.

Η οδός πρόσβασης στο Κάστρο Φαναρίου χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα ξεκινάει από την περιοχή του ηρώου, συνδέεται με τον κεντρικό δρόμο και καταλήγει στη στροφή που οδηγεί στα πάνω «Μαστόρικα». Το τμήμα αυτό είναι τσιμεντοστρωμένο, στο ξεκίνημα του έχει δύο προσβάσεις σε έντονα επικλινές έδαφος. Κατά μήκος της οδού υπάρχουν περιφραγμένες ιδιοκτησίες και κατοικίες με πρόσβαση, ενώ στα μισά βρίσκονται χαλάσματα τζαμιού. Το δεύτερο τμήμα συνεχίζει από τη στροφή και καταλήγει στον περίπατο του κάστρου.