ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Την τελευταία τριετία ζούμε την απόλυτη “παράνοια” στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με τη σφραγίδα της πολιτείας! Οι δύο συνεχόμενες αναδιαρθρώσεις που δρομολόγησαν και ολοκλήρωσαν οι υφυπουργοί αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και Λευτέρης Αυγενάκης, από μόνες τους καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η αθλητική ηγεσία του τόπου τη δομή του λαοφιλέστερου σπορ, αλλά ταυτόχρονα και την τραγική διαχείριση από τους ίδιους τους φορείς και διοργανώτριες που το εκπροσωπούν!

Για την “εκτρωματική” αναδιάρθρωση του Βασιλειάδη που δημιουργησε μία επιπλέον κατηγορία τα αποτελέσματα τα έχουμε ήδη γευτεί. Μια καθαρά προεκλογική κίνηση που ήλθε να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το χώρο.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα από τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, υποτίθεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού καταργεί τη μία επιπλέον κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πρωτάθλημα – γίγαντα στη super league 2 με δύο ομίλους και ομάδες που θα έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Θα είναι δηλαδή Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες και ταυτόχρονα τα κριτήρια συμμετοχής τους πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με το παρελθόν, σ’ ο,τι αφορά την εγγυητική αλλά και τα μετοχικά τους κεφάλαια!

Κι εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου:
Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο υπ’ αυτές τις συνθήκες που επικρατούν γενικότερα στην κοινωνία, να σηκώσει τόσες πολλές επαγγελματικές ομάδες;
Η εμπειρία του παρελθόντος και μάλιστα σε πολύ καλύτερες εποχές σ’ ο,τι έχει να κάνει με το οικονομικό περιβάλλον, δίνει την απάντηση!

Τα φέσια που ξεκινούν απο την Ελλάδα και φθάνουν μέχρι το… Τόκιο όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η καταστροφή ομάδων, η απαξίωση των πρωταθλημάτων με συνεχείς αποχωρήσεις, η εμφάνιση “φαντομάδων – αρπαχτικών” στις διοικήσεις με τον τίτλο του “επενδυτή” (τους γνωρίσαμε από πρώτο χέρι καθώς πέρασαν και απο την περιοχή μας προσφάτως με… θαυμαστά αποτελέσματα για την Αναγέννηση!) και πολλά πολλά ακόμη απίθανα, είναι τα απτά αποτελέσματα όλης αυτής της “μαγικής” διαχείρισης!

Οι μόνοι κερδισμένοι απ’ όλο αυτό το μπάχαλο είναι εκείνοι που έχουν “ριζώσει” σε θέσεις κλειδιά στις ομοσπονδίες και στους λεγόμενους “θεσμούς”, οσοι είναι επικεφαλής στη βιομηχανία των παραβόλων και φυσικά εκείνοι που διαπρέπουν σε καταστάσεις “ασο ημίχρονο – διπλό τελικό”!

Η απουσία ενός σοβαρού πλάνου από τους υπεύθυνους, που θα περιελάμβανε επαγγελματικές ομάδες τόσες όσες “σηκώνει” το ελληνικό ποδόσφαιρο (μόνο η πρώτη κατηγορία κατά τη γνώμη μας έπρεπε να είναι επαγγελματική και οι υπόλοιπες ερασιτεχνικές ή έστω με τη μορφή τμημάτων αμειβομένων ποδοσφαιριστών), είναι κάτι περισσότερο από εμφανής!

Το χειρότερο, όμως, είναι η αποδοχή όλης αυτής της κατάστασης και η έλλειψη συντονισμένης αντίδρασης, από τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ακόμη και εκείνους που εισέρχονται με καλές προθέσεις και αγάπη για το άθλημα και τις ομάδες του τόπου τους και στο τέλος καταλήγουν στο σπίτι αποδομημένοι και πολλοί εξ αυτών καταχρεωμένοι!

Λίγους μήνες πριν εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση Αυγενάκη με τη γιγάντια super league 2, βλέπουμε ήδη τ’ αποτελέσματα:

Η Παναχαϊκή αποσύρεται και πάει στη Γ’ Εθνική λόγω χρεών, ο Ορφέας Ξάνθης του… αγαπητού μας Μπάμπη Χατζημεστή που ανακάτεψε όλη την κατηγορία δεν θα κατέβει τελικά όπως και η Σαντορίνη, ο Ιάλυσος το σκέφτεται και πολλοί ακόμη είναι σίγουρο ότι θα… “τουφεκίσουν” στην πορεία!

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, διαφημίζουν με έμφαση οι αρμόδιοι, είναι πλέον αυστηροί και δεν θα μπορεί ο καθένας να κάνει ο,τι του καπνίσει όπως στο παρελθόν με τις πλαστές εγγυητικές, ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, τα ψεύτικα μετοχικά κεφάλαια και άλλες “παγαποντιές”!

Τόσο αυστηροί είναι οι έλεγχοι, που φόρα παρτίδα λαμβάνουν χώρα αγοραπωλησίες χιλιάδων ευρώ σε… ΑΦΜ (βλέπε Ηρακλής) και μεταφορά ομάδων από τη μία περιοχή στην άλλη!
Καλή ποδοσφαιρική σεζόν να έχουμε…