Σε τεντωμένο σχοινί ο πόλεμος, με μάχες και διαπραγματεύσεις

NEKΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ * Στοχοποίηση και της Ελλάδας με τα πυρηνικά * Τέσσερις όροι από τον Πούτιν στον Μακρόν για να σταματήσει ο πόλεμος

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα πέρασε η Ουκρανία, την ώρα που τεράστιο ρωσικό στρατιωτικό κονβόι πλησιάζει στο Κίεβο, διανύοντας πια την έκτη μέρα πολιορκίας.

Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο ότι οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην πρωτεύουσα Κίεβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, στη Χερσώνα, αλλά και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

O ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του προς το Κίεβο, καθώς δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μία μεγάλη οχηματομπομπή μήκους 65 χιλιομέτρων. Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας και στο Κίεβο.

Σε τεντωμένο σχοινί
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο. Στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκαν  χθες οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας που επέστρεψαν στις βάσεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες, να λάβουν περαιτέρω οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών στο «εγγύς μέλλον».
Λίγη ώρα μετά τις 6ωρες διαπραγματεύσεις οι Ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να σφυροκοπούν το Κίεβο. Παράλληλα στο Χάρκοβο και άλλες πόλεις μαίνονταν πολεμικές συγκρούσεις, ενώ σε οικονομικό επίπεδο το ρούβλι δέχονταν τεράστιες πιέσεις με τη ρωσική πλευρά να απαντά με αντίποινα στις κλιμακούμενες κυρώσεις της Δύσης. Εντωμεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις και οι στόλοι της έχουν τεθεί σε ενισχυμένη μάχιμη υπηρεσία.
Πάντως, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτοί είναι:
– Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
– Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
– Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
– Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Νεκροί άλλοι δύο ομογενείς
Σε νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε ξανά στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν άλλοι δυο Έλληνες ομογενείς. Πλέον, ο τραγικός απολογισμός των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά, ανέβηκε στους 12, καθώς είχαν προηγηθεί οι δέκα που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου σε Σαρτανά και Μπουγάς.

Σημειώνεται πως μετά τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου, περίπου 80 Έλληνες ομογενείς μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, στη Μαριούπολη, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.
Ουκρανοί απειλούν τη ζωή ομογενών
Χθες πάντως, σε ζωντανή σύνδεση τηλεοπτικής εκπομπής, ο Έλληνας Γ. Κιουράνας που ζει στη Μαριούπολη, αναφέρθηκε στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στην περιοχή. «Πως να φύγεις από τη Μαριούπολη; Αν βγεις στο δρόμο μπορεί να σε πετύχει η Ταξιαρχια του Αζόφ, οι οποίοι είναι Ουκρανοί φασίστες και γι΄ αυτούς γίνονται όλα και να σε σκοτώσουν. Πως να φύγεις;», είπε. Την ίδια ώρα όπως καταγγέλει η ανακυρηχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει το μεγαλύτερο μέρος Μαριούπολης, κρατώντας ομήρους πολίτες. Ο εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε πως η «απελευθέρωση» της πόλης είναι ένα ζήτημα που θα επιλυθεί μέσω διαλόγου, για να αποφευχθούν οι απώλειες ζωών».

Στοχοποίηση και της Ελλάδας με πυρηνικά
Την ίδια ώρα χθες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι χώρες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στόχο των ρωσικών πυρηνικών όπλων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που απέστειλε πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία.

Βασικοί στόχοι θα αποτελέσουν η Αλεξανδρούπολη που έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση και η Σούδα που είναι ΝΑΤΟϊκή βάση.
Απαγόρευση πτήσεων
Αεροπορική οδηγία (notam) για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας για τρεις μήνες (Μάρτιος- Μάιος), εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε αντίποινα για την απαγόρευση πτήσεων που επιβλήθηκαν σε ρωσικά αεροσκάφη προχώρησε σήμερα η Ρωσία, απαγορεύοντας σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

«Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρείες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη», ανέφερε η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia σε ανακοίνωσή της.

Μαζική έξοδος εκατοντάδων
χιλιάδων Ουκρανών

Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τουλάχιστον 422.000 Ουκρανοί πολίτες.

Η πρώτη κατάρρευση
ρωσικής τράπεζας

Με μια λιτή ανακοίνωση τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, βάζουν «λουκέτο».

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό «πακέτο» ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κοινώς είναι μια κρατική τράπεζα. Φυσικά η κατάρρευση δεν προήλθε εξ αυτής της ιδιότητας, αλλά λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση.

Ο Ερντογάν έκλεισε
τα στενά του Βοσπόρου
Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει πραγματοποιηθεκάποιο αίτημα για διέλευση από τα στενά. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μερικές ώρες, έπειτα από μια επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.