Σπ. Λάππας: Θα εξελιχθούν σε τεράστιο πρόβλημα για την Καρδίτσα οι αξιώσεις του δημοσίου σε βάρος εκατοντάδων ιδιοκτησιών

*Προσπάθεια για νομοθετική λύση *Ο κόσμος να συσπειρωθεί σαν μία γροθιά για τα αιολικά στα Άγραφα

Το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες θα εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα για την πόλη της Καρδίτσας το ζήτημα που έχει προκύψει και ανάδειξε ο Νέος Αγών (ρεπορτάζ εδώ) με τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου σε βάρος ιδιοκτησιών εκατοντάδων Καρδιτσιωτών, υπογράμμισε ο Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας.
Να θυμίσουμε ότι το δημόσιο διεκδικεί ιδιοκτησίες Καρδιτσιωτών με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για εκτάσεις που του ανήκουν από την… Τουρκοκρατία. Πιο αναλυτικά, στο περιθώριο της επίσκεψης του τομεάρχη Αγρ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥπΑΑΤ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Λάππας, αναφέρθηκε σε δυο ζητήματα που έχει αναδείξει η εφημερίδα, σε αυτό των αξιώσεων από το δημόσιο και σε εκείνο της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη λίμνη Πλαστήρα και συνολικότερα στα Άγραφα.
Ιδιοκτησίες Καρδιτσιωτών
Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, οι αγωγές σε βάρος ιδιοκτητών της Καρδίτσας, έχουν ξεπεράσει τις 3.000 μέχρι στιγμής. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογες» τις αξιώσεις, που έχουν επιφέρει μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους πολίτες της περιοχής. «Πρόκειται για υποθέσεις που πηγαίνουν 150 χρόνια πίσω. Τώρα το έτος 2022 η πρώην κτηματική τράπεζα διεκδικεί ιδιοκτησίες ανθρώπων που τότε ήταν οικόπεδα και σήμερα είναι τετραώροφα, πενταώροφα και ίσως εξαώροφα κτίρια με οριζόντιες ιδιοκτησίες. Τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει το τεράστιο πρόβλημα για την πόλη της Καρδίτσας», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε πως «οι πρώτες 1.500 αγωγές έχουν προσδιοριστεί για τον Μάιο, άλλες 200 για τον Απρίλιο και έπονται κι άλλες τους επόμενους μήνες. Ήδη προσωπικά ετοιμάζω ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το θέμα. Τα περισσότερα κόμματα είναι σύμφωνα για να στηρίξουν αυτές τις ιδιοκτησίες με μία νομοθετική λύση που χρειάζεται να βρούμε. Είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Λάππας.
Αιολικά
Στη συνέχεια, ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λίμνη Πλαστήρα και συνολικότερα στα Άγραφα. Για το συγκεκριμένο επίμαχο θέμα που πρόσφατα ανέδειξε ο Νέος Αγών (εδω) ο ίδιος συνεχάρη τον δήμαρχο του Δ. Πλαστήρα, κ. Παναγιώτη Νάνο για τη θέση του και στάθηκε απέναντι σε οποιασδήποτε σκέψη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη κορυφή των Αγράφων. «Μιλάμε για 1.200 θέσεις τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Ήδη προετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις των πρώτων 60 ή 80. Πρέπει όλος ο κόσμος να συσπειρωθεί σαν μία γροθιά, και να είστε βέβαιοι ότι αν προχωρήσει το θέμα και τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, μετά από 15 χρόνια θα έχουν απομείνει κουφάρια χωρίς κανένα κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα στο τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Λάππας.