Στ. Αραχωβίτης από την Καρδίτσα: «Ορατός ο κίνδυνος παύσης της αγροτικής παραγωγής, με την κυβέρνηση παρατηρητή»

Ασύμφορη έχει καταστεί η παραγωγή μετά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, υπογράμμισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην ΥπΑΑΤ κ. Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στο Ν. Καρδίτσας συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.
Ο κ. Αραχωβίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Καρδίτσας κ. Σπύρο Λάππα, τον Γραμματέα της Ν.Ε Καρδίτσας κ. Απ. Μπουγουλιά και άλλα στελέχη, χαρακτήρισε ορατό τον κίνδυνο παύσης της αγροτικής παραγωγής από την εκτίναξη του κόστους στην ενέργεια. Μάλιστα όπως είπε, τον κίνδυνο αυτό του μετέφεραν οι παραγωγικοί συντελεστές με τους οποίους συναντήθηκε, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.
Εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι μπροστά στις εξελίξεις στέκεται παρατηρητήρς, καθώς όχι μόνο δεν καταλαβαίνει την κατάσταση, άλλα δεν ακούει τους αγρότες, την αντιπολίτευση ακόμη και τα ίδια της τα στελέχη που μεταφέρουν την κρατούσα κατάσταση από την επαρχία. Της καταλόγισε επίσης ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας και την ίδια ώρα – όπως είπε- φαίνεται ότι την κυβέρνηση την κρατάει ένας άνθρωπος της νύχτας, ενώ ξαναβγαίνει στην επιφάνεια το σκάνδαλο Novartis. «Ο κύκλος της κυβέρνησης αυτής έχει κλείσει. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή, μια δημοκρατική αλλαγή όσο το δυνατόν συντομότερα. Η λύση είναι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καταθέτουμε προτάσεις για την υγεία, την ακρίβεια, τον αγροτικό τομέα κλπ, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πια άλλο την κατάσταση» είπε μεταξύ άλλων.
Αγροτικό πετρέλαιο
Σε ερώτηση που του θέσαμε για το αγροτικό πετρέλαιο και για το γεγονός ότι δεν θεσπίστηκε η επιστροφή του ΕΦΚ επί θητείας του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η επιστροφή καταργήθηκε με το δεύτερο μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Συνέχισε λέγοντας ότι είχε μια μεταβατική περίοδο που έληγε το 2016 και έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Με το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε με 222 ψήφους δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου. Όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και τα ταμία ήταν γεμάτα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει ότι από 1η/1/2020, χωρίς ενεργειακή κρίση, θα επανέρχονταν η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε στην κυβέρνηση οι αγρότες θα είχαν επιστροφή ήδη από το 2020. Τώρα 2,5 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εφαρμόσει το μέτρο που θα μπορούσε να το έχει κάνει, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους αγρότες» είπε.
Παράλληλα απατώντας στο ερώτημα γιατί την ίδια ώρα οι εφοπλιστές απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, σημείωσε ότι έτσι προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα διεθνή ύδατα.