Με μπλε και πορτοκαλί, στα χρώματα δηλαδή που έχουν επιλεχθεί για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου θα φωταγωγηθεί το βράδυ της Πέμπτης το δημαρχείο Καρδίτσας συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για φέτος έχει θέμα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω». Αποτελεί μια ενδυναμωτική παρότρυνση για δράση κάθε ανθρώπου, πολίτη, οργανισμού ή κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και δέσμευση να αναλάβουν
την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Εχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση του πληθυσμού για την πρώιμη ανακάλυψη και την διάγνωση της νόσου, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών.Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ήταν 32.000.