Επί τάπητος έθεσαν στον υπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη το ζήτημα της αδειοδότησης των αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, τέσσερις Δήμαρχοι των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Οι Δήμαρχοι Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου Φάνης Στάθης και Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Υπουργό στην Αθήνα, στον οποίο έθεσαν το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα Άγραφα.

Οι Δήμαρχοι διατύπωσαν τις θέσεις τους στο πνεύμα του κοινού υπομνήματος που είχαν συντάξει τον Ιούλιο, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση αδειοδότησης, τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη περιοχή από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και καταλληλότητας. Παράλληλα ζήτησαν να τηρηθεί η νομιμότητα και κυρίως επεσήμαναν ότι εργασίες στα Άγραφα έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ε.Ο.Α), όπως ορίζει ο νόμος. Ο κ. Χατζηδάκης αφού άκουσε τους Δημάρχους και παρέλαβε τα σχετικά έγγραφα και τους χάρτες, υπογράμμισε ότι θα εξετάσει το θέμα μαζί με τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους που του παρέθεσαν.

Αχελώος

Στον υπουργό οι Δήμαρχοι Αργιθέας και Μουζακίου έθεσαν και το θέμα της ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές εξαιτίας των ημιτελών έργων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωση και εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών μπορεί να παράγει πολύ μεγαλύτερα αποθέματα «πράσινης» ενέργειας συγκριτικά με τα αιολικά πάρκα.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση του να εξετάσει το θέμα, σημειώνοντας ότι προγραμματίζει επίσκεψη στα ημιτελή έργα. Πρόσθεσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα και να ληφθούν αποφάσεις.

Χωριστό Εθνικό Πάρκο

Οι Δήμαρχοι, όπως αποφάσισε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λ. Πλαστήρα, έθεσαν επίσης και το αίτημα να αποσπαστούν τα Άγραφα (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά) από το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου & Κοιλάδας Αχελώου και να αποτελέσουν ανεξάρτητο Εθνικό Πάρκο ή Εθνικό Δρυμό με αυτοτελή Φορέα Διαχείρισης.

Στην συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Νομικός σύμβουλος του Υπουργού κ. Θανάσης Τσιούρας. Παρευρέθηκαν επίσης, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων κ. Χρήστος Φασούλας και η εκπρόσωπος του Ευρυτανικού Κινήματος και Συλλογικοτήτων κ. Περσεφόνη Τσιμάκη.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων και συλλογικοτήτων για την σωτηρία των Αγράφων αφού τοποθετήθηκαν τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετοι στις ΑΠΕ, αρκεί να μην κινδυνεύει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες (παραγωγικές,οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κά) και η υγεία των οργανισμών ζήτησαν από τον Υπουργό:
-Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστησης ΒΑΠΕ στα Άγραφα
-Να αποχαρακτηριστεί ολόκληρη η Ευρυτανία από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας -Να ανακληθούν όλες οι άδειες ΒΑΠΕ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα
-Προσανατολισμός όλης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες
-Η χώρα χρειάζεται άμεσα Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για ΑΠΕ
-Να σταματήσουν οι απειλές και οι εκφοβισμοί εκ μέρους των εταιρειών για τους πολίτες