Έσβησε η φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Το εργοστάσιο δεν επηρεάστηκε

ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΡΙΤΟΣ * Πούτιν: Οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν *Ζελένσκι: αν πέσει η Ουκρανία θα ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής

Κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες που έφθασαν νωρίτερα και άρχισαν να επιχειρούν επιτόπου η φωτιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού τις νυχτερινές ώρες σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία. Το ίδιο το εργοστάσιο δεν επηρεάστηκε, αλλά υπήρχε φόβος ότι η φωτιά θα μπορούσε να εξαπλωθεί εάν δεν περιοριζόταν γρήγορα.

Συμφωνία για δίοδο στους αμάχους, ο πόλεμος συνείχίζεται
Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μετά από 3,5 ώρες ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία στο ένα από τα τρία θέματα της ατζέντας και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους.
Αντιθέτως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.
Χθες, για όγδοη μέρα βρίσκονταν σε εξέλιξη η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία (μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ), μετά από μέρες έντονων μαχών.

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «ασφυκτική» πολιορκία, ενω η Χερσώνα έπεσε στα χέρια των Ρώσων.
Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό. Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Πούτιν: Οι Ουκρανοί εμποδίζουν
τους αμάχους να φύγουν

Δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε χθες το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, ο Πούτιν κατηγόρησε τους Ουκρανούς για υπερεθνικιστική προπαγάνδα και τους κατηγόρησε ότι εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι» είπε, ενώ υποστήριξε ακόμη πως οι Ουκρανοί πυροβολούν με ελεύθερους σκοπευτές όσους επιχειρούν να απομακρυνθούν.
Εμείς έχουμε ανοίξει ασφαλείς οδούς, προσέθεσε. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών, ενώ ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ρωσία δεν απειλείται ούτε με πυρηνικά».
Ζελένσκι: αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία,
θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής

Σε νέες δηλώσεις, τη στιγμή που διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έστειλε μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει μαζί του, αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί λύση, στην «πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι αν η Ρωσία κατακτήσει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής, εννοώντας τις Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορά του και έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αποθεώνει Ερντογάν
Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τόνισε «Έχω μία πολύ θερμή σχέση με τον Ερντογάν. Μας βοήθησε όταν μας πούλησε τα drones και έχει κάνει προσπάθειες να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση. Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός πρόεδρος και προσπαθεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Όταν θα καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις συζητήσεις». «Η Γερμανία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και ο καγκελάριος Σολτς προσωπικά. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο. Το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό, αλλά όχι της παρούσης. Θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Εμείς αγωνιζόμαστε. Δεν ζητιανεύουμε τίποτα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «δεν σκοπεύουμε  να παραδοθούμε και  να παραδώσουμε τη χώρα στη Ρωσία. Προφανώς και κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε».
Μακρόν: τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «το χειρότερο είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο» της Μόσχας και ότι «θα ενισχυθεί», αν οι Ουκρανοί δεν αποδεχθούν τους όρους του, αναφέρει η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Η πρόβλεψη του προέδρου (Μακρόν) είναι ότι το χειρότερο είναι μπροστά μας, με βάση αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον ρώσο πρόεδρο ότι διαπράττει «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία, ότι απατάται για την κυβέρνηση του Κιέβου και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στην Ρωσία μακροπρόθεσμα, δήλωσε γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

«Λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Θα κοστίσει ακριβά στην χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό το κράτος κυρώσεων για πολύ πολύ καιρό», είπε στον Πούτιν ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος του είναι η ουδετεροποίηση και ο αφοπλισμός της Ουκρανίας, είτε δια της διπλωματικής οδού ή μέσω των όπλων, δήλωσε ο γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

«Δεν υπήρξε τίποτε στα λόγια του προέδρου Πούτιν που να μπορεί να μας καθησυχάσει», πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας».

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί παίρνουν
εντολές από την Ουάσινγκτον


Τις ευθύνες στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία επέρριψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, όπως άλλοτε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς», τονίζοντας πάντως πως «είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία» και κάνοντας παράλληλα επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτές είναι που «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

«Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων», είπε επίσης ο Λαβρόφ, καλώντας τους «φίλους μας από τη Δύση να ηρεμήσουν. Διαπραγμάτευση θα γίνει, αλλά σε ισότιμη βάση. Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι ελάχιστες».

«Η κατάσταση μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και ανέφερε ότι πυρηνικός πόλεμος «είναι στα μυαλά της Δύσης, όχι των Ρώσων».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχαν και δυτικοί δημοσιογράφοι, ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλου, πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».