Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Ιντλίμπ

Σε συμφωνία που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κατέληξαν Ερντογάν-Πούτιν μετά από πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει πρόσθετες δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ βάσει της νέας συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά ότι το καθεστώς της τουρκικής επιχείρησης  θα αλλάξει. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα θεσπιστεί στο Ιντλίμπ καθεστώς εκεχειρίας τόσο για τις τουρκικές όσο και για τις συριακές δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στη Μόσχα, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας και να συμφωνήσουν σε κοινά μέτρα για αποκλιμάκωση της έντασης. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών που ξεπέρασαν σε διάρκεια τις πέντε ώρες έληξαν λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα.

«Η Ρωσία συχνά έχει διαφωνίες με την Τουρκία για τη Συρία, αλλά οι δύο χώρες πάντοτε κατόρθωναν να βρουν κοινό έδαφος κι αυτό συνέβη και σήμερα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν, που ακολούθησε μετά τις διαβουλεύσεις.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε 2,5 ώρες.

Οι δύο πρόεδροι έπειτα προήδρευσαν συνάντησης των αντιπροσωπειών, που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

Πηγή : zougla.gr