ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου η Καρδίτσα και οι Καρδιτσιώτες να επανέλθουν γρήγορα σε ρυθμούς προ “Ιανού” ήταν το ζητούμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις βουλευτές, οι δήμαρχοι του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωπος του επιμελητηρίου και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ το οποίο θα παρακολουθεί και θα συντονίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Εκείνο που προέχει είναι να ενισχυθούν οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών ώστε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και τα χρήματα των αποζημιώσεων να φτάσουν άμεσα στους δικαιούχους πληγέντες.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Κ. Τσιάρας, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Γ. Κωστός, Ασ. Σκόνδρα και Σπ. Λάππας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κ. Ζυγογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κ. Παπαλός ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ κ. Θάνος Μπίτης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός, ο πρόεδρος των μελλισσοκόμων κ. Αρης Γαλιατσάτος και η αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα. Επίσης παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως ο πατήρ Γεώργιος Μπακούλας.

Εισηγητικά ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος αναγνώρισε την ταχεία αντίδραση της πολιτείας απέναντι στα όσα συνέβησαν στην Καρδιτσα τόνισε όμως ότι είναι αναγκαία και μια σειρά άλλων μέτρων που θα επιτρέψουν τους Καρδιτσιπώτες αν ανακουφιστούν γρήγορα. Συγκεκριμένα πρότεινε:

“Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Να το δικαιούνται όσων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή κόκκινα.

Θέσπιση Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης ΚΕΑ τουλάχιστον για ένα χρόνο για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Πρόσληψη 500 εργαζομένων στο Δήμο με το ειδικό πρόγραμμα ( 1+1) μέσω του υπουργείου Εργασίας για μείωση της ανεργίας και 100% χρηματοδότηση.

Παροχή τεχνικής βοήθειας από κλιμάκιο ειδικευμένων μηχανικών για τη σύνταξη Τεχνικών Δελτίων και Μελετών, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές που προκάλεσε η πλημμύρα.

Άμεση άτοκη δανειοδότηση στο ύψος της ζημιάς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων τα χρήματα που θα δικαιούνται να πάνε σε αποπληρωμή του δανείου. Το ποσό που θα απομείνει, να αποπληρωθεί σε βάθος πενταετίας άτοκο”.

Την ανάγκη να διατεθεί άμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό των 200 εκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες της Καρδίτσας ζήτησε ο Περιφεριάρχης κ. Κ. Αγοραστός. “Αν δεν έρθουν αύριο χρήματα για την Καρδίτσα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε” είπε ο κ. Αγοραστός και τόνισε ότι ήδη η περιφέρεια έχει διαθέσει ποσό που υπερκαλύπτει το ποσό που έλαβε συνολικά για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Από την πλευρά τους οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές στάθηκαν στην άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε για την καταγραφή των ζημιών και την προώθηση της διαδικασίας αποζημίωσής τους σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να συντονιστούν οι ενέργειες όλων, να κατηγοριοποιηθούν τα αιτήματα που διατυπώνονται καθημερινά από τους πολίτες ώστε μεθοδικά να προωθούνται αρμοδίως. “Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την Καρδίτσα από την αρχή” τόνισε ο κ. Λάππας, συμφώνησε με τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Τσιάκος ενώ χαρακτήρισε άδικο το νόμο που ψηφίστηκε για τις αποζημιώσεις σημειώνοντας ότι απαιτείεται μεγαλύτερη τόλμη.