Μία νέα κατάσταση στην αγορά του σύσπορου διαμορφώνει η θεομηνία που έπληξε την περασμένη εβδομάδα πολλές περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες ζημιές στα βαμβακοχώραφα του Καρδιτσιώτικου κάμπου και όχι μόνο.

Στη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, το ζήτημα της υγρασίας είχε κεντρική θέση, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει την έκδοση ανακοινωθέντος μέσω του οποίου θα προτρέπονταν οι μεν παραγωγοί να ακολουθούν τις πρακτικές εκείνες που οδηγούν στη συλλογή και, ακολούθως, την παράδοση όσο το δυνατόν πιο στεγνού βάμβακος, οι δε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις σχετικές μετρήσεις και να το τιμολογούν ανάλογα.

Το σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού», όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Με αυτό κατά νου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας συνεδρίασης το επόμενο διάστημα, όπου θα τεθεί επί τάπητος η επαναξιολόγηση της φετινής παραγωγής, στη βάση των νέων επικαιροποιημένων δεδομένων.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Σημειωτέον ότι οι περιοχές Καρδίτσας, Φαρσάλων και Φαρκαδόνας, τις οποίες «χτύπησε» ο «Ιανός», συγκεντρώνουν περίπου το 25% της εγχώριας παραγωγής βάμβακος. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής (κυρίως χωράφια που κατακλύσθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους) θεωρείται ότι έχει χαθεί, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική υποβάθμιση.

Πέρα από τις αποζημιώσεις των παραγωγών, το έτερο ζητούμενο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η νέα αυτή κατάσταση θα «μεταφραστεί» από την εγχώρια αγορά του σύσπορου. Είναι προφανές ότι η συζήτηση επί της τιμής παραγωγού τίθεται σε διαφορετική βάση, από τη στιγμή που τόσο το συνολικό μέγεθος της ελληνικής σοδειάς, όσο και -κυρίως- οι ποσότητες στεγνού βάμβακος, θα είναι αρκετά χαμηλότερες απ’ όσο διαφαίνονταν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν όλες οι εκτιμήσεις συνέκλιναν προς μια εξαιρετική ποιοτικά και ποιοτικά παραγωγή.

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) να τηρηθεί και φέτος ο οδηγός διαβάθμισης της τιμής σε συνάρτηση με τα ποσοστά υγρασίας που πρότεινε πέρυσι η ΔΟΒ και ο οποίος οδηγεί σε πριμοδότηση όσων παραγωγών συγκομίζουν στεγνό βαμβάκι.