Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.Πρόκειται για ένα σχέδιο 10 σημείων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου . Επίσης τη δωρεάν διανομή καστανομεριδίων άγριας καστανιάς στους μόνιμους κατοίκους των χωριών με προτεραιότητα τους άνεργους νέους, με σκοπό τον εμβολιασμό και την παραγωγή κάστανου, καθώς και τη διάθεση σε συμβολική τιμή των υπολειμμάτων από δασικά προϊόντα και υλοτομίες για βιομάζα η οποία θα παραδίδεται στον ενεργειακό Συνεταιρισμό.

Νάνος: «Μοχλός οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης»

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος ήταν και εισηγητής του θέματος, υπογράμμισε ότι σκοπός του σχεδίου είναι να αξιοποιηθούν δημοτικές κτιριακές και άλλες υποδομές, φυσικοί και άλλοι πόροι, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι ανενεργά κεφάλαια, ώστε να γίνουν «μοχλός» οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης. «Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδυτών, συλλόγων και φορέων, αθλητικά και άλλα σωματεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και άνεργοι δημότες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν με ευνοϊκούς όρους ακίνητα και πόρους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Τους επιμέρους όρους για κάθε περίπτωση θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, με ιδέες και προτάσεις που θα κατατεθούν από όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε ελκυστικές προτάσεις για τους επενδυτές, όπως λ.χ. ο ξενώνας της Φυλακτής, ο οποίος θα δημοπρατηθεί με 1 ευρώ το μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης του κτιρίου και για πλήρη λειτουργία όλο το χρόνο».

Το Σχέδιο

Τα περιουσιακά στοιχεία που σύντομα θα δημοπρατηθούν είναι:

1. Οι δημοτικοί ξενώνες Φυλακτής, Μορφοβουνίου, Μεσενικόλα και Μοσχάτου (Τσαρδάκι)

2. Ξύλινοι οικίσκων (κιόσκια) περιμετρικά της λίμνης

3. Ορίζονται θέσεις για 5 κινητές καντίνες σε ισάριθμα σημεία του Δήμου, με πρόταση για το Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, Σταυρό Κερασιάς, Μορφοβούνι, Μεσενικόλα και Λαμπερό, αποκλειστικά για δημότες, με προτεραιότητα τους καταγόμενους από τις αναφερόμενες κοινότητες.

4. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλευ, γήπεδα 5Χ5, κ.α., τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε προπονητικά κέντρα.

5. Δημοτικά θέατρα, πολιτιστικά κέντρα και άλλοι ελεύθεροι χώροι για βραχύβια χρήση (π.χ. θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες) με συμβολικό τίμημα.

6. Ελεύθεροι χώροι για φιλοξενία δραστηριοτήτων, μπορεί να αποδειχθεί πόλος έλξης θεματικού τουρισμού.

7. Το δημοτικό ακίνητο στη θέση «ΑΛΩΝΩ» Καλυβίων Πεζούλας, μέχρι πρότινος ήταν μισθωμένο, το οποίο θα διατεθεί σε δύο ανεξάρτητα τμήματα, ένα ως αποθήκη και ένα ως κατάστημα, Α. 68,00 τ.μ. και Β. 65,00 τ.μ. αντίστοιχα.

8. Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, με τον όρο να λειτουργεί όλο το χρόνο και να γίνεται η συντήρησή του, με αντιστάθμισμα την παραχώρηση χώρου με δικαίωμα αποκλειστικότητας στάθμευσης καντίνας.

9. Διανομή δωρεάν καστανομεριδίων άγριας κα- στανιάς στους μόνιμους κατοίκους των χωριών μας, με προτεραιότητα τους άνεργους νέους, με σκοπό τον εμβολιασμό και την παραγωγή κάστανου.

10. Διάθεση σε συμβολική τιμή των υπολειμμάτων από δασικά προϊόντα και υλοτομίες στους άνεργους μόνιμους κατοίκους των κοινοτήτων μας για βιομάζα η οποία θα παραδίδεται στον ενεργειακό Συνεταιρισμό (ΕΣΕΚ)

Καστανομερίδια και βιομάζα

Για το θέμα με τα καστανομερίδια και την παραγωγή βιομάζας, ο κ. Νάνος τόνισε: «Δεκαετίες τώρα ο δασικός μας πλούτος αξιοποιείται με την χειρότερη μορφή: την παραγωγή καυσοξύλων για ατομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων! Εμείς δρομολογούμε δύο νέες μορφές εκμετάλλευσης, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα συνεισφέρουν στην τόνωση του εισοδήματος πρώτα των άνεργων δημοτών μας και έπειτα της τοπικής οικονομίας και του Περιβάλλοντος.

Η μετατροπή των δασών άγριας καστανιάς σε ήμερα καστανοπερίβολα είναι μια νέα και δυναμική καλλιέργεια που έχει να δώσει θετικά αποτελέσματα. Επίσης η παραγωγή βιομάζας θα αποφέρει άμεσο οικονομικό όφελος για τους ανέργους, αλλά και πολλαπλό περιβαλλοντικό όφελος.

Ο καθαρισμός και εξυγείανση των δασών θα φέρει αισθητική αναβάθμιση, μείωση κινδύνου πυρκαγιάς, μερική χρήση εναλλακτικών μορφών άθλησης, περιβαλλοντική εκπαίδευση, κλπ..Επιπλέον, με την παραγωγή βιομάζας στηρίζουμε την Ενεργειακή Συνεταιριστική Επιχείρηση Καρδίτσας και συνεισφέρουμε στην παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας.

Με τις επιλογές μας δημιουργούμε υπεραξία και ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενοι να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργούμε». Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση, το γεγονός ότι η δημοτική περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί επισήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτριος Τσιαντής, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι ο Δήμος στο «δια ταύτα» θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα.

Τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Ελευθερίου. Στάθηκε στο θέμα του Βοτανικού Κήπου, λέγοντας ότι πιθανώς να μην προκύψει ενδιαφερόμενος και θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την αξιοποίησή του.