Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε εδώ τη συμφωνία (.pdf)

Οι ανακοινώσεις έγιναν έπειτα από τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, το Ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωναϊού.

Τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ, σεβόμενη ταυτόχρονα τις Συνθήκες της Ένωσης.

O Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντλήσει χρέος από κοινού και «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», όπως σημείωσε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις (grants) και όχι δάνεια.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο αξίας 2 τρισ. ευρώ το οποίο θα οδηγούσε την ΕΕ. σε δανεισμό της τάξης των 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό μέγεθος του Ταμείου και το ύψος των επιχορηγήσεων συνεχίζονται.

Τυχόν συμφωνία των κρατών-μελών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ηγείται μιας προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης να πείσουν τις χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό χρέος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Η σημερινή γαλλο-γερμανική έχει σκοπό να άρει το αδιέξοδο και να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία στην ΕΕ. Βέβαια, παραμένει άγνωστο εάν χώρες όπως η Ολλανδία, είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή : protothema