ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Οι αιτίες που γέννησαν και αυτό το μακελιό στην Ουκρανία, είναι γνωστές και οι ίδιες κι απαράλλαχτες διαχρονικά. Η μάχη για την κυριαρχία, την εξουσία και το κέρδος! Οποιαδήποτε άλλη ανάλυση, όσο εμπεριστατωμένα κι αν δίνει και περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της κάθε σύγκρουσης, μένει μακριά από την ουσία.

Η ουσία είναι πως και αυτός ο πόλεμος και αυτή η αιματοχυσία ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζουν αρμονικά μαζί κι όμως τους έβαλαν να αλληλοεξοντώνονται, ξεκινάει από την αντιπαράθεση των ισχυρών και την προσπάθεια επιβολής των συμφερόντων τους. Κι εδώ φυσικά υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κάποιοι που γίνονται πλουσιότεροι και κάποιοι που γίνονται φτωχότεροι.

Μόνο που είναι γνωστοί εκ των προτέρων. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένεις την έκβαση της μάχης για να διαπιστώσεις ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν. Το… ματσάκι είναι κλειδωμένο και στανταράκι!

Ο λαός είναι αυτός που πληρώνει όλο το κόστος. Με το σφαγείο των παιδιών του, με την προσφυγιά, αλλά και τον οικονομικό καταποντισμό που ακολουθεί. Ο λαός και των νικητών και των ηττημένων που αντιπαρατίθενται!
Πέρα, λοιπόν, από βαρύγδουπες γεωπολιτικές αναλύσεις το μόνο σίγουρο είναι πως κι απ’ αυτόν τον όλεθρο θησαυρίζουν ήδη οι οπλοβιομηχανίες! Τα μεγάλα πολυκαταστήματα κάνουν χρυσές δουλειές και η περίοδος που θ’ ακολουθήσει ακόμη και μετά την κατάπαυση του πυρός, θα φέρει ακόμη πιο τρελά κέρδη!

Εκατό δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε στον προϋπολογισμό της μόνο η Γερμανία για εξοπλιστικά προγράμματα! Φανταστείτε τι θα γινει γενικότερα! Τα “μπαμ” που ακούμε δεν είναι μόνο από τις βόμβες που πέφτουν στην Ουκρανία αλλά και από τις… σαμπάνιες που ανοίγουν οι… μαγαζάτορες για να γιορτάσουν το άνοιγμα της δουλειάς!

Θ’ ακολουθήσει όπως αντιλαμβάνεστε νέα περίοδος…. ευημερίας! Οχι πως σταμάτησε ποτέ, αλλά τώρα οι παραγγελίες δίνουν και παίρνουν και η παραγωγή χτύπησε κόκκινο!
Για το 2020 και μάλιστα μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κέρδη από τις πωλήσεις όπλων σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών. Σε αριθμούς οι 100 κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο… σπορ, έβαλαν στα συρτάρια 531 δισεκατομμύρια δολλάρια!!!

Μόνο και μόνο ο τζίρος από ένα Αμερικάνικο φημισμένο μαγαζί, (Locheed Martin) ξεπέρασε τα 58 δισ δολλάρια, δηλαδή όπως λένε οι αναλυτές ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Λιθουανίας!!! Κι όλα αυτά σε μία μόνο… αγωνιστική σεζόν δίχως μάλιστα play off!!

Φανταστείτε τώρα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία (και ποιος ξέρει τι θ’ ακολουθήσει) τι έχει να γίνει! Που να ξερε ο ο Σάμουελ Κολτ που ανακάλυψε και έδωσε στην αγορά το πρώτο εξάσφαιρο στο φάρ ουέστ τι δρόμο άνοιγε…

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω πορεύονται με τις αξίες του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας!

Άντε και καλό βόλι!

————————–

«Αν κολλήσεις στην πλοκή, ρίξε μέσα έναν τύπο με πιστόλι»

Ραίημοντ Τσάντλερ – Αμερικανός συγγραφέας