Σε 22,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη και έγινε αιτία για ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού ανά την υφήλιο τον Μάιο του 2020.

Στην πολύκροτη δίκη που διήρκησε αρκετούς μήνες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Μινεσότα, Πίτερ Κέιχιλ, ανακοίνωσε την καταδίκη του Σόβιν, ο οποίς λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

Το παρευρισκόμενο πλήθος έξω από το δικαστήριο ξέσπασε ανακουφισμένο.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή 30 ετών για τον πρώην αστυνομικό της Μινεάπολης, που καταδικάστηκε τον Απρίλιο για δολοφονία δεύτερου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού. Η οικογένεια του Φλόιντ ζήτησε από το δικαστήριο να του επιβάλει τη «μέγιστη» ποινή, δηλαδή κάθειρξη 40 ετών.

Τυπικά, ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

Ωστόσο, είχε λευκό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για καθένα από τα αδικήματα.

Ο Σόβιν απευθύνθηκε εν συντομία στον δικαστή, λέγοντας: «Προς το παρόν λόγω ορισμένων πρόσθετων νομικών ζητημάτων, δεν μπορώ να δώσω πλήρη επίσημη δήλωση αυτή τη στιγμή. Αλλά πολύ σύντομα όμως, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ. Θα υπάρξουν κάποιες άλλες πληροφορίες στο μέλλον που θα ενδιαφέρουν και ελπίζω ότι τα πράγματα θα σας δώσουν λίγη ηρεμία. Σας ευχαριστώ».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αστυνομικός μίλησε δημοσίως, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον Μάρτιο.

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ δεν έχει ακόμη εκδώσει το μνημόνιο 22 σελίδων, στο οποίο περιγράφει το σκεπτικό του για την απόφαση καταδίκης του δολοφόνου σε 270 μήνες φυλάκισης.

Αλλά είπε ότι είχε καταλήξει στην ποινή των 22,5 ετών εν μέρει λόγω επιβαρυντικών παραγόντων. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας» καθώς και για «ιδιαίτερη σκληρότητα που έδειξε στον Τζορτζ Φλόιντ».

Το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ αλλά και πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας.

«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότα, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ σχολίασε ότι πρόκειται για μια απόφαση που λειτουργεί υπέρ της «συμφιλίωσης» του έθνους.

«Γιατί; Τι σκεφτόσασταν όταν γονατίσατε στον λαιμό του αδελφού μου ενώ ξέρατε ότι δεν συνιστούσε απειλή;» ρώτησε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ο αδελφός του Φλόιντ, Τέρενς.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από πολλούς συγγενείς του Φλόιντ να απευθυνθούν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ της κομητείας Χένεπιν. Πρώτη ξεκίνησε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η 7χρονη κόρη του θύματος, Τζιάνα. «Τον ζητάω συνέχεια. Ο μπαμπάς μου πάντα με βοηθούσε να πλύνω τα δόντια μου», είπε το κορίτσι. Όταν την ρώτησαν τι θα του έλεγε αν μπορούσε να τον ξαναδεί, απάντησε: «Μου λείπεις και σ’ αγαπώ».

Η μητέρα του Ντέρεκ Σόβιν, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι ο γιος της έχει «καλή καρδιά», παρά την εικόνα που έχει περάσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είναι ένας ήσυχος, έντιμος και αμερόληπτος άνθρωπος. Σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν τα γεγονότα» της 25ης Μαΐου 2020, είπε η Κάρολιν Παουλέντι. «Είδα το τίμημα που πλήρωσε και δεν νομίζω ότι μια βαριά ποινή θα ήταν καλή για αυτόν», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters, CNN, BBC, ΑΠΕ)