Τη νύχτα η Πολιτική Προστασία έστελνε μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε… άγνωστο παραλήπτη!

•«Ακέφαλη» η Καρδίτσα σε δημόσια υγεία και περιφερειακή διοίκηση

Η εγκατάλειψη της Καρδίτσας στην τύχη της το τελευταίο διάστημα κι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί –μετά τον «Ιανό», όταν βρισκόμασταν τότε για λίγες ημέρες στο επίκεντρο- σε άλλες περιοχές και θέματα, είναι παροιμιώδης, από την πολιτεία και τις αρχές της περιφέρειας.

Το νοσοκομείο Καρδίτσας παραμένει «ακέφαλο» εδώ και πολύ καιρό εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, χωρίς διοικητή, χωρίς υπηρεσίες να μπορούν να υποβάλλουν απευθείας οικονομικά αιτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την 5η ΥΠΕ για την ενίσχυσή του, αλλά διαμέσου του Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Όντας χωρίς διοίκηση να λαμβάνει αποφάσεις, ήταν το τελευταίο από τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας που ανέπτυξε κρεβάτια ΜΕΘ –covid, ενώ ο κόσμος πέθαινε τέλη Οκτώβρη σε θαλάμους διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, μέχρι να βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι σε κάποιο άλλο νοσοκομείο.

Το ίδιο «ακέφαλη» παραμένει και η περιφερειακή ενότητα (αντιπεριφέρεια) Καρδίτσας καθώς έχει λήξει η θητεία του αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου εδώ και κάποιες εβδομάδες και δεν έχει ακόμη οριστεί νέος Αντιπεριφερειάρχης.Και όλα αυτά ενώ αναμενόταν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ να πέσουν πάνω από 200 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Καρδίτσας, που μαζί με εκείνα της Άρτας και της Φθιώτιδας, θα βρεθούν και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα».

Κινδυνεύουμε δηλαδή να βρεθούμε «στο ίδιο έργο θεατές» όπως πέρυσι με τον Ιανό» όταν οι κάτοικοι στη πόλη και το νομό έμειναν μόνοι και αβοήθητοι να παλεύουν με τα λασπόνερα το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτέμβρη…. Το νερό που θα πέσει μπορεί να δημιουργήσει νέα πλημμυρικά φαινόμενα στα ημιτελή έργα του Αχελώου και αυτά να παραληφθούν από τη σήραγγα της Δρακότρυπας και να κατευθυνθούν προς τη λεκάνη απορροής του Παμίσου σε όλο τον κάμπο του Μουζακίου και των Σελλάνων. Η Πολιτική Προστασία στέλνει από χθες βράδυ συνεχώς μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, αλλά παραμένει άγνωστο ποιος τα παραλαμβάνει, ποιος τα επεξεργάζεται και ποιος δίνει εντολές για την αντιμετώπιση τους, αφού ο παραλήπτης, η «κεφαλή του Νομού» δεν υπάρχει, είναι άγνωστος! Και όλα αυτά ενώ είναι παροιμιώδης και η καθυστέρηση της διοίκησης για την αποκατάσταση των υποδομών, που επλήγησαν ενώ τα «πρόχειρα μπαλώματα» στην ορεινή ζώνη θα δοκιμαστούν τις προσεχείς ώρες από τα καιρικά φαινόμενα.

Αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος στο νομό που θα κληθεί να λάβει καίριες αποφάσεις καταμεσής του χειμώνα, αναρωτιέται επίσης, αν κάποιοι θεωρούν τους πολίτες του Νομού, «παιδιά ενός κατώτερου θεού» και αδιαφορούν για τις περιουσίες και τις ζωές τους.

Αφήνοντας καίρια ζητήματα της Καρδίτσας σε εκκρεμότητα και στη «μεγάλη εργολαβία της ΤΕΡΝΑ» που 15 μήνες μετά τον «Ιανό» δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις αποκαταστάσεις και με την περιοχή να αφήνεται για δεύτερο χειμώνα στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αναρωτιέται κανείς επίσης αν τελικά ο τόπος μας αποτελεί «τρύπα στη γεωγραφία». Αν τους Καρδιτσιώτες μας θεωρούν δεδομένους και «παράπλευρες απώλειες» σε ένα σύστημα διοίκησης που τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά κατάφερε να συρρικνώσει πληθυσμιακά το Νομό μας και να τον περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο οικονομικά και κοινωνικά, όπως καταγράφεται τούτες τις μέρες στην απογραφή. Ποια έργα έγιναν την τελευταία δεκαετία στον τόπο μας ώστε να αμβλυνθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες και πως ένας ευλογημένος τόπος και ο πιο εύφορος κάμπος της χώρας, αντί να συγκρατεί πληθυσμό και να παράγει εθνικό πλούτο παραδίδεται στην εγκατάλειψη;

Αντί κράτος και περιφέρεια να ασχολούνται πως θα ανατάξουν ένα νομό που υπέστη τεράστιες φυσικές και οικονομικές καταστροφές, να καταρτίζουν αναπτυξιακά σχέδια για την ανόρθωσή του, τον αφήνουν χωρίς κεφαλή σε δημόσια υγεία και διοίκηση , σαν να μην έχει «που την κεφαλή κλίνη» η Καρδίτσα.
«Ν.Α.»