Η χώρα όπως και όλη η υφήλιος εισέρχεται σε μία δύσκολη περίοδο με ορατά τα σημάδια της έντονης ύφεσης, την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον στους νεώτερους και για την υγεία στους πιο ηλικιωμένους, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Περιοχές που είχαν μείνει αλώβητες υγειονομικά από το πρώτο κύμα στην Ελλάδα, όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, δίνουν πλέον καθημερινά αρκετά κρούσματα, ενώ οι συνέπειες από τα ειδικά περιοριστικά μέτρα είναι πλέον ορατές στο Νομό Καρδίτσας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη να εξαγγείλει μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων κλάδων και εργαζομένων από την πανδημία, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Το πρώτο και καίριο ερώτημα είναι γιατί δεν ανέστειλε φέτος μέτρα εντελώς άδικα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται καίρια από την πανδημία, εν αντιθέσει με τον δημόσιο που μισθολογικά, παρά τις αδυναμίες συγκέντρωσης εσόδων από το κράτος και την ύφεση παρέμεινε αλώβητος. Τέτοια είναι:

– Η προκαταβολή φόρου 100% (ανεστάλη μόνο για όσους παρουσίασαν μείωση εισοδήματος στο πρώτο εξάμηνο του 2020).

– Η μη ύπαρξη αφορολόγητου για τους ελευθεροεπαγγελματίες.

-Ο φόρος επιτηδεύματος 650 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα οι αγρότες αναρωτιούνται αν δεν δοθεί φέτος η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου που καταργήθηκε το 2016 ως μέτρο του τρίτου μνημονίου, τότε πότε;

Σημειωτέον ότι φέτος ο ΕΦΚ είναι λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω της μείωσης της τιμής των καυσίμων, άρα μικρότερη και η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού).

Για την Καρδίτσα με το μικρό κλήρο και τη σχετική επάρκεια σε επιφανειακά νερά, το κόστος του πετρελαίου είναι σημαντικό για το αγροτικό εισόδημα, το οποίο καθορίζει και την κίνηση στην εμπορική αγορά του Νομού. Τέλος ο πρωθυπουργός οφείλει και μία εξήγηση στους Θεσσαλούς, τι προτίθεται να κάνει με τον Αχελώο, γιατί προς το παρόν οι εξαγγελίες δεν συνοδεύονται με πράξεις και έργα…

Το έργο που εξαγγέλθηκε πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τον πρωθυπουργό στα Τρίκαλα, παραμένει ένα σχεδόν χρόνο μετά στάσιμο. Από τα 32 δις ευρώ που θα προκύψουν από την κοινοτική βοήθεια, ένα μέρος πρέπει να κατευθυνθεί σε έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα, στα οποία η Θεσσαλία υστερεί…

Εν ολίγοις η πραγματική οικονομία, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση χρειάζονται γενναία μέτρα για να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και οι Θεσσαλοί περιμένουν τούτη τη φορά έργα και όχι λόγια.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ