ταραχώδης σχέση μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τα διάφορα προβλήματα που δημιούργησε, αποτέλεσε και τον κινητήριο μοχλό για μία περαιτέρω αμφισβήτηση της αξίας ή της ασφάλειας των εμβολιασμών για την ασθένεια COVID-19.

Είναι δεδομένο ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν οποιοδήποτε ρίσκο υπάρχει στη χρήση ενός εμβολίου.Οι σπανιότατες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων σε σχέση με έναν τεράστιο αριθμό εμβολιασμών επέτειναν την ανησυχία προς το συγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca. Τώρα το ζήτημα για πολλούς είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η δεύτερη δόση του AstraZeneca

Τι μας δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες; Αν το ρίσκο για την εμφάνιση θρόμβου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν ούτως ή άλλως απειροελάχιστο, στη δεύτερη δόση τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το ρίσκο να πάθεις θρόμβωση από τη δεύτερη δόση αφορά τον έναν στις 600.000, το οποίο αποτελεί και το 1/10 του ρίσκου να πάθεις θρόμβωση μετά από την πρώτη δόση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ακόμα ασφαλέστερο να προχωρήσετε σε δεύτερη δόση χωρίς ιδιαίτερο άγχος και προβληματισμό.

Αν μία στο εκατομμύριο συμβεί;

Οι βλάβες από τη πολύ σπάνια θρόμβωση που προκαλείται από το AstraZeneca είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να επιφέρουν ακόμα και θάνατο. Ακόμα και έτσι όμως, σύμφωνα με όσα παραθέτουν δύο ειδικοί σε ένα άρθρο τους στο Conversation, η γνώση προχωράει πολύ και ιδίως ως προς τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των θρομβώσεων, όταν αυτές συμβαίνουν.

Στην πρώτη εμφάνιση των προβλημάτων, το ρίσκο θανάτου από αυτές τις θρομβώσεις άγγιζε το 60%, ενώ μπορεί να έφτανε και το 80%. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει πέσει περίπου στο 20%. Συνεχίζει να είναι υψηλό αλλά σίγουρα σημαντικότατη είναι και η διαφορά. Κάθε μέρα που περνάει μάλιστα είναι υπέρ μας.

Εμβολιασμός με AstraZeneca στην Ασία. © 2021, Sakchai Lalit/ Associated Press

Γιατί δεν αρκεί η πρώτη δόση;

Το να κάνεις και τη δεύτερη δόση ενός εμβολίων δύο δόσεων είναι πολύ σημαντικό. Είναι ούτως ή άλλως αποδεδειγμένο και ερευνητικά ότι η πρώτη δόση του AstraZeneca από μόνη της δεν προλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις να κολλήσεις κορονοϊό. Παρότι προσφέρει ήδη από την πρώτη δόση ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ανοσίας της τάξης του 70%.

Η δεύτερη δόση ενεργοποιεί τις μνήμες του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μας προστατεύει σχεδόν ολοκληρωτικά από το να κολλήσουμε οι ίδιοι και, ακόμα περισσότερο, να κολλήσουμε τους γύρω μας.

Τελικά τι πρέπει να συμβεί;

Όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου: α) γιατί θα προστατευτούν οι ίδιοι και οι γύρω τους ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό και β) γιατί οι ούτως ή άλλως ελάχιστες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών γίνονται ακόμα λιγότερες.

Αρκετές χώρες πάντως έχουν λάβει την απόφαση να επιτρέπεται να είναι η επαναληπτική δόση του εμβολίου της ΑstraZeneca ένα εκ των mRNA εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση ανησυχίας η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε στους ειδικούς. Είναι δεδομένο πάντως και καθόλου κλισέ ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Πηγή : .oneman