ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

ΓΙΑ το “ξύπνημα” γράφαμε χθες που μοιάζει πολύ δύσκολη και μακρινή υπόθεση! Και πριν στεγνώσει το μελάνι, ήλθε η απάντηση απο την όμορφη Τήνο! Εκεί, το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης επήλθε το “ξύπνημα” και ο κόσμος ενώθηκε για να πει όχι στη βεβήλωση του νησιού του και στην υποβάθμιση της ζωής του!!!

ΣΗΚΩΘΗΚΕ από τους καναπέδες, αψήφισε το κρύο, νίκησε το… “που να τρέχουμε τώρα” και το σημαντικότερο πήγε μαζικά για να διατρανώσει την αντίθεσή του σε όσα σχεδιάζονται ερήμην του! Και νίκησε!!!

ΤΑ πλοία που μετέφεραν μπετονιέρες και υλικά για την επικείμενη τσιμεντοποίηση των βουνών και την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών, δεν έδεσαν στο λιμάνι και πήγαν απο κει που ήρθαν! 

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι στα πλαίσια της τσιμεντοποίησης νησιών, βουνών και δασών της Ελλάδας στο όνομα της… “πράσινης ανάπτυξης” (το τσιμέντο άλλωστε είναι γνωστό ότι δένει με το περιβάλλον αρμονικά!!!) αποφασίστηκε από τους κρατούντες να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και στην Τήνο…

ΦΥΣΙΚΑ χωρίς να ρωτηθούν οι κάτοικοι, χωρίς να υπάρξει κανένας διάλογος και διαβούλευση. Θέλουν, δηλαδή, να τους… “αναπτύξουν” με το ζόρι κι αυτούς χωρίς ν’ ακούσουν τη γνώμη τους. Μόνο που εδώ τα πράγματα μπερδεύτηκαν αφού όλο το νησί είναι στο πόδι!

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ φορείς, συλλογικότητες και κυρίως ο κόσμος λένε “όχι”. Και από τα λόγια πέρασαν στην πράξη! Ποια θα είναι η εξέλιξη; Θα βρούν τρόπο να προσεγγίσουν οι μπετονιέρες και ν’ αρχίσει το ξεκοίλιασμα; Η απάντηση εδώ έχει να κάνει πάλι με τη δράση των πολλών!

ΑΝ οι πολλοί λειτουργήσουν ως “ενα”, αν συλλογικά και μαζικά απαιτήσουν τα στοιχειώδη
για τη ζωή τους, δεν μπορεί κανείς να τους αγνοήσει και να τους προσπεράσει! Αν “σπάσουν” και σκορπίσουν σε μοναδούλες, τότε όχι μπετονιέρες θα προσεγγίσουν, αλλά ο,τι μπορεί να βάλει ο νους!

ΤΑ μηνύματα, λοιπόν, έρχονται… “φρεσκότατα” από τους Τηνιακούς και είναι πραγματικά τόσο ξεκάθαρα και τόσο διδακτικά. Και δεν αφορούν φυσικά μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες, αλλά με τη ζωή μας γενικότερα και όσα απίθανα συμβαίνουν…

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι να τα λαμβάνουμε τα μηνύματα και κυρίως να συνειδητοποιούμε πως τα πάντα εξαρτώνται απο τη βούληση και τη δράση του κόσμου κι όχι απο τα όσα αποφασίζουν και επεργάζονται ερήμην του οι λίγοι για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να κερδίσουν…

ΖΟΥΜΕ ημέρες περίεργες! Ίσως τις πιο περίεργες που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες! Και αναμένονται πολλά… ραντεβού με την ιστορία