Περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να χάνει ετησίως το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, σύμφωνα πάντα με αναθεωρημένα στοιχεία έρευνας ακαδημαϊκών που παραθέτει η  missingprofits.world.
Ποσό που αντιστοιχεί στο 9% των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους από εταιρικούς φόρους. Συνολικά τα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται από την Ελλάδα
σε φορολογικούς παραδείσους αγγίζουν το 1,48 δις δολάρια σύμφωναμε την ίδια έρευνα.
Για να γίνει αντιληπτό το ποσό, να πούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου που έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, ανέρχονταν στα 120-150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Δηλαδή η φοροαποφυγή των πολυεθνικών σε ένα χρόνο κοστίζει την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου τριών ετών, με το οποίο επιβαρύνονται χιλιάδες αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας και σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα και η «αναμόρφωση» και επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα κοστίσει επιπλέον 784 εκατ. ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένος κατά 300 εκατ. Ευρώ.
Ανάπτυξη λοιπόν, αλλά σίγουρα όχι για όλους …
Κ.Π.