Το... ηλεκτροσόκ και το πετρέλαιο «βγάζουν» τους αγρότες στο δρόμο

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΛΓΑ, ΜΕ ΤΟ... ΒΛΕΜΜΑ ΣTA ΜΠΛΟΚΑ * Νέο αγροτοδικείο και παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στο Δικαστήριο

 

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου στον κάμπο της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ευρύτερα.

Στην παρούσα φάση το ζήτημα του κόστους παραγωγής κυριαρχεί και το αγροτικό κίνημα προσανατολίζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως προέκυψε από την απογευματινή σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών του Νομού που συγκάλεσε στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Αρχικά αύριο στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, την πόρτα του οποίου θα περάσει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας η οποία κλήθηκε σε νέο Αγροτοδικείο για την κινητοποίηση με τα τρακτέρ το 2019!

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί θα λάβει χώρα δυναμική κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ στην Καρδίτσα για το κόστος παραγωγής. Ακολούθως την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα για τις αποζημιώσεις,  ενώ κρίσιμη θα είναι η 19η Δεκεμβρίου όπου στη Νίκαια της Λάρισας η Επιτροπή των Μπλόκων συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη, με τους αγρότες να προσανατολίζονται για έξοδο με τα τρακτέρ στην εθνική οδό από το νέο έτος.

Κόστος παραγωγής

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, την συγκυριακή αύξηση των τιμών πώλησης σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, έρχεται να εξανεμίσει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν καταφθάσει στους Καρδιτσιώτες παραγωγούς, προκαλούν «ηλεκτροσόκ» εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, προτού δηλαδή ενσωματωθούν οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας.

Επίσης το πετρέλαιο κίνησης ξεπερνάει το 1,5 ευρώ, ενώ το μέτρο της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022, παρά την προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, θα αφορά μόνο τους νέους και τους συνεταιριζόμενους αγρότες. Πρακτικά, τονίστηκε, αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι αγρότες από το Ν. Καρδίτσας θα λάβουν επιστροφή πετρελαίου.

Οi εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ σημείωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές, μαζί με την υπέρογκη φορολογία που συνοδεύει τα καύσιμα, δεν είναι ευκαιριακές αλλά αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Τόνισαν ότι πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως χορηγείται για παράδειγμα στους πλοιοκτήτες, τις αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες κλπ) και φθηνό ρεύμα, με τους αγρότες να πληρώνουν «διπλούς» λογαριασμούς, για το χωράφι και για το σπίτι.

Οι εν λόγω ανατιμήσεις έχουν επιφέρει ένα ντόμινο αυξήσεων στις τιμές των αγροεφοδίων πολλά από τα οποία έχουν διπλασιαστεί, αλλά και στις ζωοτροφές.

Αποζημιώσεις

Στο κάδρο των προβλημάτων μετά και τις φετινές ζημιές κυρίως από το χαλάζι, μπήκε για ακόμη μια φορά ο ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος να μιλούν για «κοροϊδία» από την πλευρά της κυβέρνησης και του Οργανισμού.

Με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων να μεταφέρουν την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, από τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος επισημάνθηκε η ανάγκη να μετατραπεί η αγανάκτηση και η οργή σε αγωνιστική διάθεση και συμμετοχή. «Ότι κερδήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από την συλλογική προσπάθεια του οργανωμένου αγροτικού κινήματος» τονίστηκε.

Αγροτοδικεία

Τέλος στη σύσκεψη καταγγέλθηκαν ανοιχτά όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, καθώς όπως επισημάνθηκε, μέσα από τα αγροτοδικεία θέλουν να βάλουν φρένο στους δίκαιους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών. «Να είναι σίγουροι πως δεν πτοούμαστε, δεν μας φοβίζουν, δεν κάνουμε πίσω από τους διεκδικητικούς αγώνες μας» ανέφεραν τα μέλη της Διοίκησης της που διώκονται και κάλεσαν όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια.