Σε συνθήκες πολέμου παραπέμπουν τα πλάνα που έρχονται από τα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, καθώς χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος του πολωνικού φράχτη σχηματίζοντας έναν απέραντο καταυλισμό.

Την ίδια στιγμή η Πολωνία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχεται κριτική καθώς διατηρεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της, εμποδίζοντας δημοσιογράφους και οργανώσεις αποστολής βοήθειας να εισέλθουν στην περιοχή.

Με τον φράχτη, να μην αποτελείται από τίποτε άλλο από συρματοπλέγματα, τουλάχιστον στα περισσότερα σημεία των συνόρων, οι μετανάστες έχουν στήσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, μια παραγκούπολη σε απόσταση λίγων μέτρων από το φράχτη, ζητώντας ευκαιρία να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Από πλευράς Πολωνίας, οι αρχές έχουν κηρυχθεί σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής και υπάρχει ενίσχυση δυνάμεων, ενώ υπάρχουν και ένστολοι από άλλες χώρες.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, η Τουρκία έδωσε εντολή στην αεροπορική εταιρεία της, την Turkish Airlines να μπλοκάρους τους επιβάτες από Συρία, Ιράκ και Υεμένη προς τη Λευκορωσία. Το ίδιο έκανε και η λευκορωσική εταιρεία αερομεταφορών Belavia.

Ανήσυχες οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Παρασκευή τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, λίγη ώρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση της αντιπροέδρου του, της Κάμαλας Χάρις.

«Έχουμε εκφράζει την ανησυχία μας στη Ρωσία (…) και στη Λευκορωσία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτού αναχωρήσει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Καμπ Ντέιβιντ.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκο, κατηγορείται από τους δυτικούς ότι ενορχηστρώνει το τελευταίο διάστημα συνεχή ροή μεταναστών προς τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν είδει αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στο Μινσκ εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Ως εδώ λογαριάζει στην υποστήριξη του βασικού του συμμάχου, του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λίγο νωρίτερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, σε επίσημο ταξίδι στο Παρίσι, έκρινε πως το Μινσκ έχει «εμπλακεί σε πολύ ανησυχητική δραστηριότητα».

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τακτικά το «καθεστώς Λουκάσενκα» και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος σειράς φυσικών και νομικών προσώπων στη Λευκορωσία.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την εξόριστη αντιπολιτευόμενη Σβιετλάνα Τσιχανούφσκαγια.

Η ΕΕ εξέφρασε χθες Παρασκευή ικανοποίηση για την «πρόοδο» ως προς την αποτροπή των αφίξεων περισσότερων μεταναστών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέπει πλέον σε Ιρακινούς, Σύρους και Υεμενίτες να αναχωρούν προς τη Λευκορωσία με πτήσεις από αεροδρόμιά της.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως θα κάνει καταγραφή των μεταναστών από τη χώρα που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και συναινούν να επιστρέψουν «οικειοθελώς».

Ακόμη ένας νεκρός μετανάστης στα σύνορα

Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κοντά στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εντοπίστηκε το πτώμα ενός νεαρού Σύρου.

«Χθες ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, συριακής εθνικότητας, στο δάσος, κοντά στη Βόλκα Τερετσόφσκα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην περιοχή Ποντλάσκι (ανατολικά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν επιτόπου τα αίτια του θανάτου».

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει σε 11 τον αριθμό των νεκρών στη μεταναστευτική κρίση σε αυτά τα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή:cnn.gr