ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

ΣΤΙΣ 26 Οκτωβρίου του 1986 στο γήπεδο Αλκαζάρ της Λάρισας άνοιγε ο κύκλος αίματος από την τυφλή οπαδική βία με φόντο το ελληνικό ποδόσφαιρο! Θύμα ο Χαράλαμπος Μπλιώνας που είχε την… ατυχία να βρίσκεται στις εξέδρες και στο σημείο εκείνο που κάποια “ορκ” έριξαν τη μοιραία φωτοβολίδα!

Ο 29ΧΡΟΝΟΣ καθηγητής ξεψύχησε βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στη κοινή γνώμη και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για πολλές ημέρες αργότερα! Οι εκπρόσωποι της πολιτείας συνωστίζονταν ποιος θα πρωτοκάνει δηλώσεις καταδίκης και γενικώς εκφράζονταν η βούληση για παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και πάταξη της βίας των γηπέδων!

ΕΙΧΑΝ ήδη στα γήπεδα δημιουργηθεί οι διαχωριστικές λωρίδες με κενά καθίσματα ανάμεσα στους φιλάθλους, είχε ήδη αρχίσει να θεριεύει ο χουλιγκανισμός και η στρατολόγηση οργανωμένων οπαδών στις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΑΚΟΜΗ και οι πιο δύσπιστοι, με την έκταση που είχε πάρει το θέμα, πίστευαν πως ο θάνατος του Χαράλαμπου Μπλιώνα, θα προκαλούσε ένα ντόμινο εξελίξεων και μέτρων που θα χτυπούσαν το φαινόμενο εν τη γενέσει του και θ’ απέτρεπαν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ένα χρόνο νωρίτερα άλλωστε (29 Μαϊου 1985) είχε συμβεί η τραγωδία στις Βρυξέλλες με 39 νεκρούς και 600 τραυματίες και είχε ήδη δρομολογηθεί ο πενταετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των Αγγλικών ομάδων!

ΑΠΟ εκείνη τη μαύρη ημέρα στο Αλκαζάρ της Λάρισας πέρασαν 34 χρόνια! Την περασμένη Κυριακή, 5 Ιανουαρίου του 2020, είχαμε το τελευταίο (μέχρι στιγμής) θύμα οπαδικής βίας. Εναν 28χρονο που έπεσε νεκρός στους δρόμους της Θεσσαλονίκης! Αιτία θανάτου; Έπινε καφέ φορώντας διακριτικά ομάδας!!! Μεσολάβησαν δεκάδες ακόμη θανατηφόρα περιστατικά, ενα σωρό κατεστραμμένες ζωές και οικογένειες, χιλιάδες τραυματισμοί ατελείωτα δικαστήρια, ασύλληπτες καταστροφές…

ΟΧΙ μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο, αλλά αναβαθμίστηκε σταδιακά σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και ο θάνατος ανθρώπου πλέον δεν αξιολογείται ως πρώτη είδηση στα δημοσιογραφικά φόρουμ! Aν προσέξετε σε όλες τις εφημερίδες και στα σάϊτ, η είδηση με το χαμό του 28χρονου έπαιξε δεύτερο και τρίτο θέμα. Από την μεθεπόμενη δεν υπήρχε καν!!!

ΔΕΙΓΜΑ ότι πλέον έχει γίνει συνήθεια η όλη ιστορία! Φυσικά, ουδέποτε υπήρξε πραγματική βούληση από τα όργανα της πολιτείας. Ουδέποτε επιχείρησαν ν’ αντιμετωπίσουν σοβαρά την κατάσταση διότι περα από το γεγονός ότι είχε και έχει κόστος (πως είναι δυνατόν να μπεις ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρηματοδοτούν την πολιτική σου καριέρα και στους στρατούς τους;), βολευε κιόλας διότι όλη η ενεργεια του νεαρόκοσμου ξοδεύονταν και ξοδεύεται για να αλληλοσκοτώνται κι όχι να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τις ζωές τους!

ΚΙ ΕΔΩ δηλαδή κάνει θραύση το διαίρει και βασίλευε! Κι εδώ ισχύει το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”! Καθόμαστε, λοιπόν, σπιτάκι στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ ή το ποντίκι του υπολογιστή ανα χείρας και παρακολουθούμε! Δεν πάμε ούτε στο γήπεδο, ούτε πουθενά αλλού!!!

ΟΥΤΕ συναθροίσεις, ούτε απαιτήσεις που αγγίζουν τη σφαίρα της ουτοπίας! Ενα πιάτο φαί, λίγη ζεστούλα κάποιες ώρες της ημέρας, 200 ευρώ το μήνα και είμαστε… αρχηγόπουλα! Το λέει κι ο υπουργός άλλωστε ότι υπάρχει σχετική μελέτη επιβίωσης. Αν πάλι είμαστε ανήσυχοι και έχουμε τη διάθεση παρέμβασης, όπως το αναλύσαμε και χθες, υφίσταται η επιλογή της… ομαδικής ιντερνετικής προσευχής!!!