Για άλλη μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα τεράστια απώλεια του εισοδήματός τους μετά το χτεσινό μπουρίνι που έπληξε πολλές περιοχές του νομού. Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή.

Οι ζημιές εκτείνονται σε χωριά του Δήμου Παλαμά, του Δήμου Σοφάδων αλλά και του Δήμου Καρδίτσας. Πάνω από 70.000 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργιών (βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, πεπόνι κ.α) καθώς και σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμός καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά φέρνοντας τους  βιοπαλαιστές αγρότες σε απόγνωση για άλλη μια φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Πριν καλά-καλά προλάβουν να «σηκώσουν κεφάλι» από τις καταστροφικές συνέπειες του Ιανού, είδαν και πάλι τους κόπους της χρονιάς να χάνονται,  τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, τη φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, τα υπέρογκα ασφάλιστρα, το κίνδυνος κατάσχεσης και πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι αγρότες του νομού  βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) γι αυτή την κατάσταση που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει και να προστατέψει από τα καιρικά φαινόμενα, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, βάζοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγορών στο ζύγι του κόστους-οφέλους.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε όποιες υποσχέσεις δοθούν από την κυβέρνηση. Υπάρχει πλούσια πείρα από τις

καταστροφικές ζημιές του Ιανού όπου ακόμα εκατοντάδες αγρότες περιμένουν τις απαντήσεις στις ενστάσεις που έκαναν για τις άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Να αξιοποιήσουν την πλούσια αγωνιστική τους πείρα και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την ομοσπονδία να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, γιατί ξέρουν καλά πως ότι  έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα το κατάφεραν μέσα από τον οργανωμένο τους αγώνα, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις!

Το ΚΚΕ θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξει την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους υπαίτιους για αυτή την κατάσταση.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ