ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ

Σπουδαίες επιστημονικές εισηγήσεις για τα έθιμα και τις παραδόσεις των Καραγκούνηδων- Την Κυριακή ο Τρανός Χορός

Σαράντα πολιτιστικοί σύλλογοι από την πεδινή Θεσσαλία με περισσότερους από 800 χορευτές θα συμμετέχουν στον τρανό χορό που θα στηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Καρδίτσας στο πλαίσιο του 6ου Καραγκούνικου Ανταμώματος που διοργανώνει η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Του ανταμώματος θα προηγηθούν οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου το οποίο ξεκινά αύριο Πέμπτη στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Αγροτική λαϊκή λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στον λαό της πεδινής Θεσσαλίας, στους Καραγκούνηδες».

Πρόκειται για τις κορυφαίες διοργανώσεις της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο Προεδρος της κ. Απ. Φιρφιρής “επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία των Καραγκούνηδων”. Ηδη έχουν εκδοθεί τα πρακτικά των τεσσάρων πρώτων συνεδρίων και βρίσκονται υπό έκδοση τα πρακτικά του πέμπτου.

Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη τύπου εκτός από τον κ. Φιρφιρή ήταν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καρδίτσας κ.κ. Ν. Καραγιάννης, Κ. Νούσιος, Κ. Γαιτανίδης, Δ. Αναγνωστόπουλος και Λία Ρογκανάκη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου οι κ.κ. Κατερίνα Σταθοπούλου και Μαρία Τσουρή-Καραμπινά.

Οπως τόνισε ο κ. Φιρφιρής στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τιμηθούν δυο σπουδαίες προσωπικότητες η Καρδιτσιώτισσα αρχαιολόγος Νίνα Κυπαρίσση η οποία ηγούνταν των ανασκαφών στο Σπήλαιο της Θεόπετρας και  ο Τούρκος Levent Kayapinar Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολή του Πανεπιστημίου Άγκυρας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος τόνισε ότι είναι τιμή για την Καρδιτσα η ύπαρξη της Αμφικτιονίας και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να στηρίξει με κάθε τρόπο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς όπως τόνισε ο πολιτισμός έιναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη κάθε τόπου.

Εκ μέρους της περιφέρειας Θεσσαλάις ο περιφερειακός σύβουλος κ. Δ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε: “Πρόκειται για σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν στους γηγενείς κατοίκους της Θεσσαλίας, τους Καραγκούνηδες, οι οποίοι διατηρούνε στο πέρασμα των χρόνων άλιωτα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Μέσα από το Διεθνές Συνέδριο, το Πανελλήνιο Αντάμωμα και τον τρανό χορό, προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πλούτο αυτό. Οι Καραγκούνηδες αποτελούν μια ευδιάκριτη πολιτισμική ομάδα, ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του Ελληνισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από την συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες και από τον κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων αποτελεί χρέος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στους Συλλόγους του τόπου μας να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πλούσια δράση τους, και όλοι μαζί να αναδείξουμε την ιδιαίτερη πολιτισμική μας ταυτότητα”.

Η έναρξη του συνεδρίου

Το συνεδριο αρχίζει την  Πέμπτη στην αίθουσα της ΠΕΔ και το πρόγραμμα της πρωτης ημέρας έχει ως εξής:

18:30 – 19:00 Υποδοχή Συνέδρων – Εγγραφές – Παραλαβή φακέλου συνεδρίου

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Παλαιοθόδωρος Δημήτριος-Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχαιολογίας Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παπαπολύκαρπος Χρήστος: Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας – Α’ Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας

Σταθοπούλου Κατερίνα: Φιλόλογος

19:00 – 19:30 Χαιρετισμοί

19:30 – 19:45 Ιντζεσίλογλου Μπάμπης (Αρχαιολόγος): «Αίατος και Πολύκλεια». Ένας αρχαίος μύθος που καθόρισε την τύχη ολόκληρης της Θεσσαλίας.

19:45 – 20:00 Χατζηαγγελάκης Λεωνίδας (Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων): Ιερά και λατρείες στη δυτική Θεσσαλία.

20:00 – 20:15 Παλαιοθόδωρος Δημήτριος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχαιολογίας Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας): Η έννοια της λαϊκής θρησκείας στην αρχαιότητα. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας.

20:15 – 20:30 Φιρφιρής Απόστολος (Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος της Αμφικτιονίας): Το κερί στην αγροτική λατρεία των Καραγκούνηδων. Το μοναδικό έθιμο με τα ζώματα του Χριστού την Μεγάλη Πέμπτη στον Παλαμά.

20:30 – 20:45 Ερωτήσεις – Συζήτηση