Ορατός είναι ο κίνδυνος που προδιαγράφεται να βρεθούν δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες εκτός δομής Κουτσόχερου, αλλά και διαμερισμάτων τς πόλης να έχουν κατασκηνώσει σε πάαρκα και στην κεντρική πλατεία της Λάρισας  , καθώς ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις του προγράμματο ΣΤΙΑ και δεν έχου ανανεωθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το θέμα προβλημτίζει τη δημοτική αρχή, καθώς στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται περίπου 1500 μετανάστες και πρόσφυγες και σε διαμερίσματα στη Λάρισα, α΄΄λοι 500 οι οποίοι μάλιστα έχουν πάρει και άσυλο.

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου από την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος “ESTIA”, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος “Filoxenia”.

Επιπλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

O κ. Μηταράκης τόνισε, ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγωνείχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου,λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας ήταν και είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

«Ομαλά θα γίνει η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής»

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.
«Η έξωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σημείο εκκίνησης για μια χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη διαδικασία ένταξης», αναφέρουν 8 οργανώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τέλος διαδρομής για χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες/ προσφύγισσες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας, που σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στο δρόμο άστεγοι/άστεγες, στερούμενοι μέχρι και το οικονομικό βοήθημα, που έως τώρα λάμβαναν με ευρωπαϊκούς πόρους.

“Ενημερωθήκαμε ότι στις 30/05 πρέπει να βγούμε. Δεν έχω ούτε δουλειά, ούτε λεφτά για να ταΐσω την οικογένειά μου. Πώς θα βρω δουλειά; Που να ψάξω για δουλειά; Μας πετάνε έξω χωρίς τίποτα.”