ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Για πάμε να… ανακεφαλαιώσουμε λίγο τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στην Αριδαία και τα παρεπόμενα της ήττας από τον Αλμωπό: Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: Η Αναγέννηση έχασε γιατί ήταν κακή. Κατά τη γνώμη μου εκανε τη χειρότερη εμφάνιση της σεζόν.

Βέβαια το ίδιο κακή στο ματς με τον ίδιο αντίπαλο ήταν και η Βέροια πριν λίγες ημέρες, αλλά κέρδισε γιατί έβαλε ένα γκολ οφσάιντ, πήρε ένα ανύπαρκτο πέναλτι και ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ στον αντίπαλο!

Προχθές δηλαδή αν έδινε το πεναλτάκι ο Βεροιώτης ρέφερι στο αντικανονικό μαρκάρισμα του Μπιανκόνι, ακόμη και μ’ αυτή την εμφάνιση η Αναγέννηση δεν θα έχανε. Ετσι όμως είναι η κατάσταση, είναι πλέον γνωστή και παγιωμένη, δεν αλλάζει με τίποτα, οπότε το να λέμε τα ίδια και τα ίδια δεν έχει ουσία.

Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως σε κάποια ματς η ομάδα μας πρέπει να κερδίζει και την διαιτησία, όπως έκανε σ’ αυτό με την Καβάλα. Με την εικόνα όμως που είχε προχθες, θα ήταν αστείο να ρίξουμε τα βάρη της ήττας εκεί.

Πάμε παρακάτω. Οι κακές εμφανίσεις και οι ήττες σ’ ενα πρωτάθλημα «τσίρκο» που διεξάγεται πλέον ανά τρεις ημέρες γιατί ξεκίνησε κοντά στα… Χριστούγεννα, με τον κορωνοϊό να έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τις ομάδες και πιο πολύ την Αναγέννηση που είχε ένα μήνα να παίξει μπάλα, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Το ζήτημα είναι πως τις διαχειρίζονται οι υπεύθυνοι και κατα πόσο απ’ αυτές η ομάδα βγαίνει πιο δυνατή. Εδώ είναι όλο το μυστικό όπως έχει πονέσει το χέρι μας να γράφουμε όχι τώρα, αλλά χρόνια ολόκληρα. Η σοβαρή διαχείριση, το πλάνο που δεν αλλάζει ανάλογα με το πως φυσάει ο αέρας και τα στεγανά που δεν πρέπει να σπάνε στις κακοτοπιές…

Σε μια εποχή που πλεόν ο καθένας με ένα κινητό μπορεί να γράφει ο,τι του ρχεται στο κεφάλι στο διαδίκτυο, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι στις νίκες θα έχουμε τους χειροκροτάκηδες που στις ήττες θα μετατρέπονται σε καταστροφολόγους!

Πάντα έτσι συνέβαινε όχι μόνο εδώ, αλλά παντού, απλώς τώρα με το ίντερνετ φαίνεται ότι το “νταβαντούρι” είναι μεγαλύτερο. Κι επειδή όπως και στην πραγματική ζωή η ανοησία κάνει μεγαλύτερο θόρυβο, απ’ οτι η σοβαρότητα, νομίζει κανείς ότι γίνεται ο κακός χαμός!

Αναμενόμενα ήταν αυτά δεν θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να διατηρεί τον προσανατολισμό της και να εστιάζει στο στόχο της. Σίγουρα ως ζωντανός οργανισμός θα επηρεαστεί, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλο αυτό το ταρατατζούμ αποθέωσης ή αποδόμησης λαμβάνει χώρα δύο – τρεις ώρες μετά τα ματς.

Η καθημερινότητα μέχρι το επόμενο είναι αυτή που καθορίζει την πορεία σε βάθος χρόνου. Οι ομάδες δεν αρχιζουν και τελειώνουν στο ενενηντάλεπτο ενός αγώνα, αλλά σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κι όσες έχουν διασφαλίσει μια σοβαρή λειτουργία το ταμείο που κάνουν στο τέλος είναι “συν”…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Να ξεχωρίσουμε κάτι: Είναι άλλο πράγμα να σχολιαζεις αυτό που βλέπεις (δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ότι η Αναγέννηση δεν έκανε καλή εμφάνιση) κι άλλο να “πουλάς μυαλό” και να συκοφαντείς κιόλας…

Απαραίτητο
Επίσης, για να δουλέψει σωστά μια ομαδική προσπάθεια, επιβάλλεται να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, ώστε μετά από κάθε αποτέλεσμα να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη ανάλογα με το αντικείμενο που έχει. Ιδιαίτερα σε σοβαρές και φιλόδοξες καταστάσεις όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη στην Αναγέννηση, δεν γίνεται να διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα “τουφέκια” του διαδικτύου!

Η πορεία
Το να μιλάνε όλοι για όλα και να εκφράζουν άποψη ακόμη και για ζητήματα που δεν είναι του αντικειμένου τους, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Αντιθέτως αν διατηρούνται οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες σε κάθε συνθήκη, τότε η πορεία, ό,τι και να συμβεί πρόσκαιρα, θα είναι καλή.

—————————

«Μη βοηθάς ν’ αφήσουν κάτω το φορτίο, αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν»

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, αρχαίος Φιλόσοφος