Σε ρυθμούς καθημερινότητας προσπαθούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Νομού μετά το πέρασμα της «Μήδειας» και τις πυκνές χιονοπτώσεις που έφερε.

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού έπεσε στην Αργιθέα και στον ευρύτερο ορεινό όγκο του Νομού Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή του Τυμπάνου το ύψος του χιονιού έφθασε τα δύο μέτρα σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο, ενώ σε σημεία της Αργιθέας το ένα μέτρο. Στους 70-80 πόντους ήταν χθες το ύψος του χιονιού στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά κυμάνθηκε μεταξύ 40-50 εκατοστών περίπου.
Τα εκχιονιστικά και λοιπά μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι και να μην παγώσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, με τις αυτοδιοικητικές αρχές να υπογραμμίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των χειριστών.

«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Με προγραμματισμό και συνεργασία καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε» σημείωσε ο κ. Νούσιος και πρόσθεσε ότι σε όλο το επαρχιακό δίκτυο γίνονται ρίψεις άλατος, ενώ συνέστησε προσοχή των οδηγών στις μετακινήσεις τους.
Με αντίπαλο τις χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες αποχιονισμού και ρίψης άλατος στον Παλαμά και στους Σοφάδες.

Καρδίτσα  : Σε ότι αφορά την Καρδίτσα, ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκονταν σε πλήρη κινητοποίηση απομακρύνοντας το χιόνι και προχωρώντας σε ρίψεις άλατος. Το βράδυ της Κυριακής στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση να φορτωθεί σε φορτηγά και να απομακρυνθεί το χιόνι που είχε συγκεντρωθεί σε σωρούς, τόσο στο κέντρο όσο και σε όλους κρίσιμους οδικούς άξονες.
Το πρωί της Δευτέρας το οδικό δίκτυο της πόλης, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες ήταν προσβάσιμες ενώ συνεργεία εργατών απομάκρυναν το χιόνι από υπονόμους, διαβάσεις και πεζοδρόμια κλπ ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα. Μέχρι το μεσημέρι η κατάσταση στην πόλη είχε ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε: «η Μήδεια έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Ως δημοτική αρχή ήμασταν σε εγρήγορση και ενεργήσαμε με σχέδιο και συντονισμό. Το καιρικό φαινόμενο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. 70 μηχανήματα του Δήμου επιχειρούσαν σε ορεινά και πεδινά, από τα οποία 35 στην πόλη της Καρδίτσας. Το ύψος του χιονιού που είχαμε να αντιμετωπίσουμε έφθανε τα 40 εκατοστά στα πεδινά και τα 70 στα ορεινά. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες τόνοι αλατιού για να αντιμετωπιστεί ο παγετός από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».
Παράλληλα πρόσθεσε: «Κάναμε το αυτονόητο και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δημοτική αρχή είναι συνεχώς παρούσα και προσπαθεί να υπηρετεί τους δημότες, συνεχίζοντας αθόρυβα το έργο της».

Ηλεκτροδότηση  : Δέκτης πολλών παραπόνων έγινε η εφημερίδα για τις παρατεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στα χωριά κυρίως του ορεινού όγκου. Οι δημότες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές και στις εγκαταστάσεις οικιών και επιχειρήσεων.
Υπογράμμισαν ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να παρατηρούνται στη σημερινή εποχή και η ΔΕΗ θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Παγετός  : Ο υδράργυρος τα τελευταία 24ωρα έχει κάνει βουτιά, ενώ από τις απογεματινές ώρες και μετά η θερμοκρασία κινείται οριακά σε μηδενικά επίπεδα, ακόμη και κάτω από το μηδέν. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο υδράργυρος έφθασε τους -2,5 βαθμούς Κελσίου στην Καρδίτσα, τους -3,4 στο Μουζάκι και τους -8,5 στη Φυλακτή της Λίμνης Πλαστήρα.

Κλειστά σχολεία  : Γι αυτό και με αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών οι σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές χθες, ενώ κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα. Επίσης κλειστοί παραμένουν και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που είναι μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Γραμμή βοήθειας από  το Δήμο Καρδίτσας

Στο Δήμο Καρδίτσας, η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Για το λόγο αυτό έχει θέσει σε συναγερμό τις δομές της πρόνοιας, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και κάθε άλλη δυνατότητα που έχει στη διάθεση της.
Σε ανακοίνωση ο Δήμος αναφέρει: «Οι δημότες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα κοινωνικού χαρακτήρα μπορούν να επικοινωνούν με τις κοινωνικές δομές  του Δήμου. Υπενθυμίζουμε Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες για την προστασία πολιτών από το ψύχος και τη χιονόπτωση. Οι θερμαινόμενες αίθουσες βρίσκονται στο κεντρικό ΚΑΠΗ επί της οδού Νικηταρά. Επίσης θερμαινόμενη αίθουσα υπάρχει και στο ΚΑΠΗ επί της οδού Λαχανά. Να σημειωθεί ότι το ΚΑΠΗ επί της Νικηταρά θα παραμείνει ανοικτό όλο το 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση στις αίθουσες που παραμένουν ανοικτές θα εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας από τον covid 19. Παρακαλούνται όσοι δημότες γνωρίζουν περιπτώσεις αστέγων ή ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας και υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την κακοκαιρία να επικοινωνούν με την αρμόδια αντιδήμαρχο κοινωνικής πρόνοιας κ. Ουρανία Σούφλα στο τηλ. 6976777478. Επίσης άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειαστούν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν με το υπηρεσιακό στέλεχος της Πρόνοιας κ. Μαρία Τσιαλκούτη στο τηλ: 6931579725».