«Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα» βροντοφώναξαν χθες το απόγευμα πολίτες και φορείς οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις Αγραφιώτικες βουνοκορφές.
Το συλλαλητήριο διοργάνωσε το «Συντονιστικό αγώνα για τα Άγραφα» στο πλαίσιο της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Συμμετείχαν σωματεία, σύλλογοι, φορείς και πλήθος Καρδιτσιωτών που διατράνωσαν την αντίθεση τους στην εγκατάσταση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στον παρθένο ορεινό όγκο του Νομού.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία όπου χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Ν. Καρδίτσας, του Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία τω Αγράφων και μαθητών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που έχουν ξεκινήσει ήδη να προκαλούν. Επισημάνθηκε ότι τα δυο αιολικά πάρκα με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν ειδικές προστατευόμενες περιοχές και με τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στη λίμνη Πλαστήρα.

Νωρίτερα, μπροστά από την Τράπεζα ALPHA BANK, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα», οι εκπρόσωποι της οποίας κάλεσαν την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να συμμετάσχει στη συλλογική δράση για να σταματήσει τα σχέδια που επεξεργάζονται ερήμην του για την περιοχή των Αγράφων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, υπενθύμισαν ότι αυθαίρετα ξεκίνησαν εργασίες στον Τύμπανο. Εγκρίθηκε άδεια από το δασαρχείο για γεωτρήσεις σε δημόσια δασική γη από εταιρία αιολικών, παρότι εκκρεμεί η επικύρωση των πρακτικών από την επιτροπή δημοπρασιών, ενώ παραπέμπονται σε δίκη τέσσερις πολίτες από την κινητοποίηση που έγινε στο Δημαρχείο το καλοκαίρι.

Ακολούθησε ένα ενιαίο μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα, είναι:

-Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.

-Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

-Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. -Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις με κεντρικό σχεδιασμό.

-Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. -Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

-Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.

-Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.

-Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων  για τα κέρδη των μονοπωλίων.