(Κώστας Γιαννακός -Φάνης Γέμτος – Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)*

Τις ημέρες αυτές ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης μίας τοπικής εργοληπτικής εταιρείας στα εγκαταλειμμένα έργα Άνω Αχελώου (φράγμα Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς), με αντικείμενο την φύλαξη των εργοταξίων, την «παρακολούθηση» και τον εντοπισμό τυχόν κινδύνων για την ασφάλεια των έργων, καθώς και τεχνικές εργασίες μικρής κλίμακας (συντήρηση, απομάκρυνση φερτών υλικών κλπ.).
Ας σημειωθεί ότι σε καμμιά περίπτωση η εργολαβία αυτή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντιπλημμυρικό έργο!
Το ύψος της σύμβασης θα είναι περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, η διάρκεια της 36 μήνες, ενώ το υπουργείο εκτιμά ότι ο εργολάβος θα εγκατασταθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το σημαντικό όμως που προκύπτει από την είδηση αυτή είναι το γεγονός ότι μια τόσο απλή και συνήθης διαδικασία (χρήσιμη χωρίς αμφιβολία) σε ένα ημιτελές έργο έλαβε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική της σημασία. Ορισμένοι μάλιστα επιχείρησαν να ταυτίσουν την ενέργεια αυτή με την επανεκκίνηση των εγκαταλειμμένων έργων μεταφοράς νερού (εκτροπή) από τον Αχελώο, προσδίδοντας της τον χαρακτήρα ενός πολιτικού θριάμβου !
Ας δούμε όμως συνοπτικά το ιστορικό του θέματος.
Μετά την διακοπή εργασιών στα εργοτάξια του Άνω Αχελώου (από το 2010), οι εργοληπτικές εταιρείες που κατασκεύαζαν τα έργα άρχισαν σταδιακά να αποσύρονται και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου, για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε (φύλαξη, κίνδυνοι κλπ.), ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου την χρηματοδότηση μίας εργολαβίας με το αντικείμενο που προαναφέραμε, έως ότου γίνει η επανέναρξη των έργων (κάτι που ως γνωστόν καρκινοβατεί εδώ και δώδεκα χρόνια).
Έτσι, με αρκετή καθυστέρηση, στις αρχές του 2019, εγκρίθηκε η σχετική χρηματοδότηση (ΣΑΕ, υπουργός κ. Χρ. Σπίρτζης) και μάλιστα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σημειωτέο πολέμησε με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση των έργων.
Μετά την κυβερνητική αλλαγή, ο νέος υπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε δημοσίως ότι αποδέχεται την αναγκαιότητα και θα προχωρήσει την εργολαβία αυτή (μεταξύ άλλων υποσχέσεων, ακούσαμε δια ζώσης και αυτήν κατά την διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο υπουργός κ. Γ. Γεραπετρίτης τον Ιανουάριο του 2020).
Έτσι, με καθυστέρηση τριών ετών (πολύ αποτελεσματικός υπουργός ο κ. Καραμανλής….), φθάσαμε στην επίμαχη σύμβαση.
Ας μας επιτραπούν δύο σχόλια για το θέμα αυτό.
1. Στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη παραμένει αμετάβλητο το έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την επανέναρξη και την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής Αχελώου. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν ανατρέπει αυτήν την διαπίστωση. Επιπλέον, η επιλογή και από τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθεί η εργολαβία, καθόλου δεν μειώνει τον βαθμό ανευθυνότητας εκείνων που θεωρούν ότι μπορεί εσαεί να παίζουν με τα έργα Αχελώου οδηγώντας τα σε παρατεταμένη εγκατάλειψη, μόνο και μόνο για να ξεφύγουν (για ευνόητους λόγους) από την υποχρέωση τους να δοθεί οριστική λύση στο θέμα αυτό, λαμβάνοντας τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Τους το λέμε για πολλοστή φορά : Η εγκατάλειψη επί δώδεκα χρόνια των έργων Αχελώου αλλά και η απραξία της σημερινής κυβέρνησης (παρά τις υποσχέσεις της) σχετικά με την επανέναρξη εργασιών, δεν είναι απλά ανεπάρκεια ή αδιαφορία αλλά συνειδητή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Στα ορεινά της Αργιθέας έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ο κάθε εχέφρων και δημοκρατικός πολίτης ΑΠΑΙΤΕΙ να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για την τύχη αυτών των επενδύσεων.
Εφόσον τα έργα τα θεωρούν χρήσιμα και αναγκαία (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, οικολογική ασφάλεια κλπ.) να προχωρήσουν άμεσα στην επανεκκίνησή τους.
Εάν πάλι θεωρούν ότι τα έργα δεν ανταποκρίνονται στους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν ή ότι υπάρχουν εμπόδια ανυπέρβλητα γι’ αυτούς, να προχωρήσουν χωρίς άλλη αναβολή στην κατεδάφιση τους.
Και φυσικά η γενναιότητα μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους πραγματικούς ηγέτες και τους ξεχωρίζει από τους ανεύθυνους και τους λαϊκιστές, δηλαδή εκείνους που προτιμούν να παραμυθιάζουν τον κόσμο, να συντηρούν ψεύτικες προσδοκίες και να κάνουν ότι μπορούν για να μεταφέρουν τις δύσκολες αποφάσεις στις επόμενες κυβερνητικές θητείες.
2. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για την εργολαβία φύλαξης-συντήρησης, υπήρξαν φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση, αυτοδιοίκητοί παράγοντες που χαιρέτησαν την «σημαντική εξέλιξη» και μάλιστα την θεωρήσαν ως «έμπρακτη απόδειξη των …προθέσεων (της κυβέρνησης)» να προχωρήσουν δήθεν τα έργα Αχελώου. Μέσα στις υπερβολές και τις στρεβλώσεις για τον χαρακτήρα της επίμαχης εργολαβίας, υπήρξαν και άφθονες «ευχαριστίες» προς τον πρωθυπουργό (!) αλλά και προς αρκετούς υπουργούς, βουλευτές της ΝΔ κλπ.
Η έκκληση που απευθύνουμε εμείς είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες ΔΕΝ πρέπει να συμμετέχουν σε παιχνίδια εντυπώσεων, προσφέροντας λανθασμένη πληροφόρηση σε όσους δεν γνωρίζουν με λεπτομέρειες τα ζητήματα, ούτε πρέπει να υπηρετούν αποπροσανατολιστικές επικοινωνιακές τακτικές για πρόσκαιρα δικά τους οφέλη.
Όσο αυτοί κοροϊδεύουν τον κόσμο, τόσο αδυνατίζουν το μέτωπο διεκδικήσεων των θεσσαλικών φορέων και οργανώσεων.Λίγη αυτοσυγκράτηση λοιπόν δεν βλάπτει….
Κλείνοντας, ας γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι αυτή η (χρήσιμη) σύμβαση που ανακοινώθηκε ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ την κατάσταση της στασιμότητας στα μεγάλα θέματα των υδάτων και του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, ούτε μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της ενίσχυσης του υδατικού μας δυναμικού (για εκείνους φυσικά που το πιστεύουν) μέσω των (ημιτελών) έργων Αχελώου.
Συνεπώς η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται.
*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας,
*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας,
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ