205 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 25 διαγραφές στους καταλόγους του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

- Κρίσιμος ο ρόλος της επιδότησης της ΔΥΠΑ - Η τοπική επιχειρηματικότητα παλεύει στα απόνερα του «Ντάνιελ», με πληθωρισμό και υψηλά κόστη

Η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και μαζί η επιχειρηματικότητα διανύει ακόμη μία δύσκολη οικονομική χρονιά, στον απόηχο της καταστροφής από τον «Ντάνιελ», τις πιέσεις του πληθωρισμού και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο εγγραφών–διαγραφών επιχειρήσεων στο Μητρώο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, καθώς καταγράφηκαν 205 νέες εγγραφές και μόλις 25 διαγραφές. Η αύξηση αυτή, ξεπερνά κατά περίπου 65% το θετικό ισοζύγιο του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ σε ένα βαθμό αποδίδεται και στο πρόγραμμα επιδότησης της ΔΥΠΑ όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω.
Από τα στοιχεία φαίνεται πως το ενδιαφέρον της επιχειρηματικότητας επικεντρώνονται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και κατόπιν στο εμπόριο και την μεταποίηση.

Τα στοιχεία του εξαμήνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Νέος Αγών» από το ΕΒΕ Καρδίτσας, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου του 2025, εγγράφηκαν στους καταλόγους του ΕΒΕ 205 επιχειρήσεις ενώ διεγράφησαν 25.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 180 επιχειρήσεις. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, το θετικό ισοζύγιο είναι σχεδόν κατά 65% μεγαλύτερο. Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2024 είχαμε 173 εγγραφές και 63 διαγραφές.
Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, με το ΕΒΕ να καταγράφει 129 νέες εγγραφές και 12 διαγραφές.

Ακολουθεί ο κλάδος του εμπορίου με 57 εγγραφές και 7 διαγραφές και στη συνέχεια η μεταποίηση με 18 εγγραφές και 6 διαγραφές.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως από τις 205 εγγραφές οι 155 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία).

Η επιδότηση της ΔΥΠΑ
Μια από τις αιτίες της εντυπωσιακής αυτής ανόδου του αριθμού των εγγραφών στο εξάμηνο, έχει να κάνει σύμφωνα με τον Υπεύθυνο ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Τσεκούρα, με το πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 17.000 ευρώ που έτρεξε από τη ΔΥΠΑ για τους ανέργους, προκειμένου να «στήσουν» την δική τους επιχείρηση. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και μας παρέθεσε, το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου μέχρι 24 Ιουλίου καταγράφηκαν 173 εγγραφές επιχειρήσεων στους καταλόγους του Επιμελητηρίου και μόλις 8 διαγραφές, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 165.
Η πλειοψηφία των εγγραφών νέων επιχειρήσεων είναι στον κλάδο των υπηρεσιών (106), ενώ ακολουθεί το εμπόριο με 55 και η μεταποίηση με 15.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πολύς κόσμος που χει ανάγκη από εργασία, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα και έχει ανάγκη από ρευστότητα και τη στήριξη του κράτους» υπογράμμισε ο κ. Τσεκούρας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ