Μαύρες μνήμες ξυπνούν τέτοια περίοδο, κυρίως στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού. Ήταν τέτοιες ημέρες πριν από 28 χρόνια που ο κάμπος της Καρδίτσας είχε μετατραπεί σε μια απέραντη… λίμνη.

Εκείνες οι ημέρες του 1994 έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στους Καρδιτσιώτες από τις καταστροφικές πλημμύρες οι οποίες είχαν «χτυπήσει» το Νομό Καρδίτσας και κυρίως τη Μεταμόρφωση και το Βλοχό, χωριά στα οποία κατέληγαν τα νερά των ποταμών.

Η περιοχή βυθίστηκε κάτω από τα λασπόνερα που έφθαναν τα τρία μέτρα και οι μετακινήσεις δεν γίνονταν με αυτοκίνητο ή τρακτέρ, αλλά με… βάρκα! Επί δύο ημέρες έβρεχε ασταμάτητα και καταρρακτωδώς.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.000 χιλιοστά νερού έπεσαν το διάστημα εκείνο στο Νομό. Τα ορμητικά νερά των ποταμών Ενιππέα, του Σοφαδίτη, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισσου, του Φαρσαλίτη, άρχισαν να καταλήγουν στο καταληκτικό σημείο του κάμπου στη Μεταμόρφωση.

Στον κάμπο με τις… βάρκες

Οι φόβοι, λόγω των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων επιβεβαιώθηκαν. Αργά το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν τη Μεταμόρφωση η οποία βυθίστηκε κάτω από τα λασπόνερα. Τα νερά είχαν σχηματίσει μία απέραντη λίμνη όπου το βάθος έφθανε ακόμη και τα τρία μέτρα.

Ενδεικτό της κατάστασης που επικρατούσε ήταν πως οι κάτοικοι προσέγγιζαν το χωριό όπου φαινόταν μόνο οι στέγες των σπιτιών με βάρκες. Παρόμοια κατάσταση και στο Βλοχό με την Πυροσβεστική να απεγλωβίζει 40 άτομα από τα σπίτια τους. Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον Κάμπο, στον Κοσκινά, τη Μαραθέα, το Μάρκο, για να δώσουν διέξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μία τεράστια λίμνη. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής κατέληγαν στον… Καιάδα.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών “πνίγηκαν” από τα λασπόνερα, ενώ χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που ήταν συγκεντρωμένοι στις αποθήκες και τα χωράφια είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Δισεκατομμύρια δραχμές πήγαν στράφι, λόγω των ελλιπέστατων αντιπλημμυρικών έργων.

Οι παλιοί βέβαια θα θυμούνται και τη συγκινητική στιγμή των παιδιών του δημοτικού σχολείου της Μεταμόρφωσης να κρατούν την ελληνική σημαία στην παρέλαση την 28η Οκτωβρίου την οποία είχαν βγάλει από τα λασπόνερα. Οι ζημιές δεν είχαν περιοριστεί μόνο στη Μεταμόρφωση και στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, αλλά είχαν επεκταθεί σε ολόκληρο το Νομό.

Στην πόλη της Καρδίτσας, είχαν πλημμυρίσει υπόγεια πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην πλημμυρική ζώνη του Καράμπαλη, κτηνοτροφικές μονάδες και ημιϋπόγεια μαγαζιά, καθώς η στάθμη των νερών των ποταμών Γαύρα και Καράμπαλη βρίσκονταν πάνω από το σημείο σιφωνισμού των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέφουν μέσα στην πόλη.

Χωριά εγκαταλείπονται, καταστροφές και ζημιές παντού

Το πρωτοσέλιδο του “Νέου Αγώνα της 23ης Οκτωβρίου έγραφε: “Βιβλική καταστροφή στο Νομό Καρδίτσας, ανεπαρκής η κρατική μηχανή, εφιαλτικές ώρες έζησαν οι Καρδιτσιώτες».

Στην Καρδίτσα, στην περιοχή της Παπαράντζας είχαν εγκλωβιστεί οκτώ άτομα, ο Ποταμός Καλέντζης είχε ξεχειλίσει στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού, ενώ εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα είχαν εγκαταλειφθεί. Τα ορμητικά νερά είχαν περάσει και από την εμποροπανήγυρη η οποία διαλύθηκε πριν καν ξεκινήσει. Από την πρωτοφανή καταιγίδα είχαν δημιουργηθεί ζημιές στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Εκτεταμένες καταστροφές είχαν προκληθεί και στα εκτελούμενα έργα του φράγματος Σμοκόβου και της σήραγγας Λεονταρίου. Στην Κοινότητα Ζαϊμίου είχαν πλημμυρίσει 15 σπίτια και ένα κατάστημα, ενώ προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στο Μεσενικόλα και στο Βλάσι. Κατολίσθηση είχει σημειωθεί στο Λαμπερό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τρεις οικογένειες.

Στο Γραμματικό το ύψος του νερού είχε φθάσει το ένα μέτρο, ενώ είχαν πλημμυρίσει περισσότερα από 30.000 στρέμματα. Στην Απιδιά είχε φύγει ολόκληρη αποθήκη στο ποτάμι και κινδύνευσαν πέντε σπίτια, αλλά και ο ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους. “Στην Κυψέλη αντικρύζει κανείς την εικόνα του κατακλυσμού του Νώε” έγραφε ο “Νέος Αγών”. Το ύψος του νερού είχε φθάσει το 1,5 μέτρο με τους κατοίκους να ξενυχτούν στους δρόμους και το 70% να εγκαταλείπει το χωριό.

Σπίτια και αποθήκες είχαν καταρρεύσει, ενώ 22.000 στρέμματα κατακλύσθηκαν από το νερό. Στην Καρδιτσομαγούλα, πάνω από 15.000 στρέμματα είχαν καταστραφεί, ενώ πλημμύρισσαν σπίτια και αποθήκες. Στον Άγιο Θεόδωρο από τα 300 σπίτια μόνο στα 29 δεν είχε μπει νερό μέσα, ενώ στην πόλη των Σοφάδων το ύψος του νερού είχε φθάσει το ένα μέτρο.

200 δις δραχμές οι ζημιές

Οι ζημιές συνολικά είχαν υπολογιστεί σε 200 δις δραχμές. Λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκλογές για την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Νομό μας είχε επισκεφθεί ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για να υποσχεθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων (το γνωστό “πακέτο Λαλιώτη”) στον κάμπο της Καρδίτσας.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι ο τότε μηχανικός των έργων στο φράγμα του Σμοκόβου Άλκης Αγραφιώτης είχε δηλώσει στη «Θεσσαλία τηλεόραση» και το «Ν.Α»: «Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα θα συγκρατούσε τον μεγάλο όγκο των νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας, θα είχαν κατά πολύ αποφευχθεί». Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο «Νέος Αγών» με βάση και τις επισημάνσεις των ειδικών, αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα στο Μουζάκι, θα είχε περιοριστεί ενα μεγάλο τμήμα των πλημμυρικών φαινομένων από τον «Ιανό».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ