Κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή στην Καρδίτσα για μέτρα στήριξης

ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Σε δυναμική μορφή κινητοποίησης με αυτοκινητοπομπή προχωρούν το πρωί της Τετάρτης φορείς που εκπροσωπούν πληττόμενους επιχειρηματίες του Νομού, διεκδικώντας λύσεις στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, μέτρα ενίσχυσης των δομών υγείας και άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.
Με πρωτοβουλία της «αγωνιστικής συσπείρωσης εμπόρων», η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης, με σημείο εκκίνησης τον χώρο της εμποροπανήγυρης στον Βόρειο περιφερειακό. Στην αγωνιστική δράση θα συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, η Ένωση καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, το Σωματείο οπωροπαντοπωλείων, η Επιτροπή τουριστικών λεωφορείων, το Σωματείο συνεργείων αυτοκινήτων, το Σωματείο φωτογράφων, η Ένωση συνταξιούχων ΤΕΒΕ- ΟΑΕΕ και άλλοι φορείς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι διοργανωτές στο αίθριο της δημοτικής αγοράς, ο κ. Πάνος Τζόκας από την «αγωνιστική συσπείρωση των εμπόρων» και ο κ. Νίκος Γκέκας από τους καταστηματάρχες εστίασης απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους πληττόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Εκ μέρους της «αγωνιστικής συσπείρωσης εμπόρων» ο κ. Παναγιώτης Τζόκας έκανε λόγο για επικίνδυνο εφησυχασμό από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει άμεση λύση στα προβλήματα. «Είναι ώρα ευθύνης και ώρα δράσης, κανείς να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Ο προβληματισμός, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά και η πείρα μπορεί να γίνει δύναμη» σημείωσε χαρακτηριστά.
«Κραυγή αγωνίας» για την εστίαση
Από την πλευρά του ο κ. Γκέκας υπογράμμισε πως αν κυβέρνηση και τοπικοί φορείς δεν λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, ο κλάδος της εστίασης θα υποστεί το τελειωτικό χτύπημα και μαζί η οικονομία της Καρδίτσας. «Μαγαζιά κλείνουν, δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά, με δυσμενείς επιπτώσεις και για τους εργαζομένους του κλάδου. Η αυριανή κινητοποίηση θα είναι η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Απαιτείται η συμμετοχή όλων για να έχουμε δυναμικά αποτελέσματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Οι επαγγελματίες διεκδικούν:
• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
• Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

• Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
• Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
• Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
• Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.