Στην αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος νέων αγροτών κατά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον 1.000 ενδιαφερόμενοι, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο προϋπολογισμός έχει ήδη αυξηθεί (υπερδέσμευση) κατά 100 εκατ. ευρώ και έχει διαμορφωθεί στα 525 εκατ. ευρώ από 425 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά. Στις 11 περιφέρειες της χώρας έχει ήδη καταβληθεί και η προκαταβολή του 70% του ποσού της επιδότησης 35.000 – 40.000 ευρώ στους ενταχθέντες.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιφέρειες με μεγάλο αριθμό νέων αγροτών που είναι επιλαχόντες, δηλαδή είναι επιλέξιμοι για ένταξη αλλά δεν εντάσσονται, καθώς δεν επαρκούν οι πόροι. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν υψηλή βαθμολογία – υψηλότερη απ’ αυτούς με την οποία έχουν ενταχθεί σε άλλες περιφέρειες – αλλά μένουν εκτός προγράμματος ακόμη και για μισό μόριο.

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 2.500- 2.800 (ο τελικός αριθμός θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εντάσεων) επιλαχόντες νέοι αγρότες εκ των οποίων 305 στη Θεσσαλία.

Η εκδίκαση των ενστάσεων, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Όσοι νέοι αγρότες ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα έχουν διπλό όφελος:

-από τη μία θα λάβουν την επιδότηση των 35- 40.000 ευρώ (το ποσό των 35.000 αυξάνεται κατά 2.500 για τις ορεινές περιοχές και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους και κατά 2.500 για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνοκτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση), -από την άλλη θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο επενδυτικό πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ώστε να αποκτήσουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Σχέδια Βελτίωσης πρόκειται να προκηρυχθούν έως τα τέλη του 2022.