Συνολικά 47 μέλη ΔΕΠ – καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου για το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο τους το έτος 2021. Έργο που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Με βάση πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-έρευνα (Ioannidis, John P.A. et al. (2022), “September 2022 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators””, Mendeley Data, V4, doi: 10.17632/btchxktzyw.4) εξάγεται και καθιερώνεται ένα νέο ποιοτικό κριτήριο αναγνώρισης της επιστημονικής έρευνας, ο δείκτης c (Composite citation index) που διαβαθμίζει την έρευνα από όλες τις επιστημονικές περιοχές, ακόμη και από αυτές με χαμηλότερη πυκνότητα, και τελικά συγκεντρώνει το ανώτερο 2% των επιστημόνων του πλανήτη σε μια ενιαία κατάσταση.

Η σύγκριση επιστημόνων μέσα στην ίδια περιοχή (sub-discipline) είναι έτσι πιο αντικειμενική. Τα ονόματα των 47 καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στους πρόσφατα δημοσιευμένους καταλόγους (PLoS Biolοgy 2022, Mendeley Data 2022) με το κορυφαίο 2% των πλέον επιδραστικών ερευνητών – επιστημόνων, σε διάφορα διακριτά επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, φαίνονται στην εξής ιστοσελίδα της μελέτης: https://elsevier.digitalcommonsdata. com/datasets/ btchxktzyw/4?fbclid=I wAR2TjWfD0U14hwSgwu p9Q2WXk8v_EDuT5dsQe 5AxwFhWWo0QNGCTLn UrDTo

Ξεχωρίζουν από τα τμήματα της Καρδίτσας στη λίστα Mendeley οι καθηγητές από το Τμήμα της Κτηνιατρικής: ο δρ. Γιώργος Φθενάκης, καθηγητής φυσιοπαθολογίας της αναπαραγωγής ζώων, ο δρ. Μανόλης Σαριδομιχελάκης, καθηγητής παθολογίας ζώων συντροφιάς, και ο δρ. Πάνος Ξενούλης, αν. καθηγητής παθολογίας ζώων συντροφιάς.

Από τα υπόλοιπα τμήματα της Καρδίτσας, ξεχωρίζουν τα ονόματα των ερευνητών: δρ. Δημήτρη Μακρή, αν. καθηγητή επιστήμης και χημείας τροφίμων και δρ. Γιάννη Γιαβάση, αν. καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Από το τμήμα Δασολο- γίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, ξεχωρίζει το όνομα του έγκριτου καθηγητή Γιώργου Μαντάνη, καθηγητή επιστήμης του ξύλου, καθώς και του καθηγητή δρ. Ιωάννη Κεχαγιά, ειδικού στις αυτόματες εργαλειομηχανές.

Η συμπερίληψη αυτών των επιστημόνων, από τα τμήματα της Καρδίτσας, στους κορυφαίους του κόσμου αποτελεί μία σημαντική επιτυχία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Εντυπωσιακή όμως είναι και η παρουσία στη λίστα Mendeley και άλλων σπουδαίων επιστημόνων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον νομό Καρδίτσας, όπως του Καθηγητή Βάιου Καραθάνου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς και των Καρδιτσιωτών καθηγητών σε άλλα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, όπως: δρ. Θεοχάρης Τσούτσος – Πολυτεχνείο Κρήτης, δρ. Θωμάς Μοσχάκης – ΑΠΘ, δρ. Παπαζάχος, δρ. Χρήστος Πίτσαβος – ΕΜΠ, και δρ. Πολύκαρπος Φαλάρας – Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος.

Toυ Κώστα Παλαιού