36 κόμματα στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου

Συνολικά 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έλαβαν το πράσινο φως για την κάθοδο τους στις επικείμενες εκλογές από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Αρχικά 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τελικά, οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι την ψήφου του Ελληνικού λαού μπορούν να διεκδικήσουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ κόπηκαν συνολικά 14 κόμματα.

Αποκλείστηκε από την κάθοδο στις εκλογές το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, με μια ιστορική απόφαση δικαστικής, συνταγματικής και πολιτικής σημασίας από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ανακοινώθηκε από την προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου και ελήφθη κατά συντριπτική πλειοψηφία 9-1.

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ», του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Αναλυτικά τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την Κυριακή της 21ης Μαΐου είναι:

-ΣΥΡΙΖΑ
-ΚΚΕ (μ-λ)
-ΟΚΔΕ
-ΑΝΤΑΡΣΥΑ
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
-ΚΙΝΗΜΑ 21
-ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
-ΝΙΚΗ
-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
-ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
-ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
-ΟΑΚΚΕ
-Μ-Λ ΚΚΕ
-ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
-ΤΟΛΜΑ
-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-ΝΕΑ ΔΟΜΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
-ΚΟΤΕΣ
-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
-SOCIAL
-ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
-ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
-ΕΑΝ
-ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Συνασπισμοί κομμάτων

ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
-ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
-ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο

Στον αντίποδα εκτός εκλογικής αναμέτρησης τέθηκαν 14 υποψηφιότητες από τις συνολικά 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Αναλυτικά «κόπηκαν» οι εξής:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.