Ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζηματος ο όγκος των φερτών υλικών που έχουν πέσει τα τελευταία 15 χρόνια στον ταμιευτήρα της Λίμνης Πλαστήρα ύστερα από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του «Ιανού», όχι όμως της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
Αυτό δείχνει τα αποτελέσματα του εφαρμοσμένου ερευνητικού προγράμματος για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη Λίμνη Πλαστήρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδων, αποτύπωσαν τον πυθμένα της λίμνης με ερευνητικό σκάφος εφοδιασμένο με πολυδεσμικό βυθόμετρο για όλο την έκτασή της. Κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, ελήφθησαν δεδομένα εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας με τη χρήση ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ακοομέτρηση της λάσπης, που έχει μεταφερθεί μέσω των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων προς την τεχνητή λίμνη, μετά από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια παλαιότερης αποτύπωσης του συστήματος πυθμένα/παρόχθιας ζώνης.
Κ. Αγοραστός
Με βάση τα στοιχεία «Ο όγκος των φερτών υλικών ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζήματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας μειώνοντας σημαντικά τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση των γύρω περιοχών, μεταξύ των οποίων και της πόλης της Καρδίτσας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», αφού οι εργασίες πεδίου έγιναν πριν από την εκδήλωση του τελευταίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Π. Νάνος
Σε δήλωσή του στον «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της έρευνας, διότι όπως είχε δεν του έχει κοινοποιηθεί αναλυτικά και περιμένει το πόρισμα των επιστημόνων για τις επιπτώσεις των ευρημάτων.
«Σε κάθε περίπτωση όμως η χωρητικότητα της λίμνης και η διαχείριση του αποθέματος οφείλει να αποτελέσει μέρος μια υπεύθυνης πολιτικής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη και τις αρδευτικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των κοινοτήτων της λίμνης που τα τελευταία 40χρονια έχουν δημιουργήσει μια οικονομία και ένα τουριστικό προϊόν.
Εμείς θέλουμε επαναπροσδιορισμό του οικολογικού ορίου και έναν φορέα διαχείρισης των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα» σημείωσε.
Στην έρευνα συμμετείχαν, ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεανίχνευσης & Μορφοτεκτονικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Λιθοστρωματογραφίας Ιζηματολογίας, Γεώργιος Αναστασάκης και εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.