«Ταξιδεύοντας» στην ιστορία της Αναγέννησης βρίσκεις «θησαυρούς μνήμης»!

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Ξεφυλλίζεις το αρχείο του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ” και πίσω από κάθε σπουδαίο και σημαντικό γεγονός που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, θα βρεις στις σελίδες και μία είδηση που αφορά στην “Αναγέννηση”!

Από τα δισέλιδα της δεκαετίας του 1920 μέχρι τις πλούσιες σύχρονες εκδόσεις των ημερών μας. Από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη και ηλεκτρονική εποχή! Υπάρχει δίπλα σε όλα τα “μεγάλα” χρωματίζοντας με τις δικές της πινελιές την καθημερινότητα των Καρδιτσιωτών 119 ολόκληρα χρόνια!

Αυτές τις σκέψεις κάναμε προχθές με το που πληροφορηθήκαμε οτι ο θρυλικός Νίκος Γιούτσος έφυγε από τη ζωή κι αμέσως ψάξαμε στο αρχείο! Αυτομάτως μεταφερθήκαμε στο παιχνίδι που έγινε τον Ιούνιο του ‘68 στην Καρδίτσα για το Κύπελλο Ελλάδος και κάναμε το σχετικό αφιερωματάκι! Θυμήθηκαν με νοσταλγία οι παλιοί και έμαθαν πτυχές της ιστορίας οι νεότεροι…

«Τι λες ρε φίλε; Παίξαμε και με τον Γιούτσο αντίπαλο;» μου είπε στο τηλέφωνο ένας νεαρός Καρδιτσιώτης φοιτητής που σπουδάζει στην Αθήνα, διαβάζοντας το σχετικό θέμα στο site του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ”! «Ναι, παίξαμε και με τον Γιούτσο και με όποιον μπορείς να φανταστείς και υπήρχαμε ως ομάδα από… πάντα» απάντησα με μια δόση έπαρσης!

Πράγματι: Πριν απο τους βαλκανικούς πολέμους, πριν απο τον πρώτο παγκόσμιο, πριν απο τη μικρασιατική καταστροφή, πριν δημιουργηθεί ο ΣΕΓΑΣ, η ΕΠΟ και τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κέντρου, πριν από χίλια δυό που συνέβησαν στην Ελλάδα και στον κόσμο, η Καρδίτσα είχε ομάδα!!!

Την περίοδο που άλλες που σήμερα βρίσκονται στην Α’ εθνική δεν υπήρχαν ούτε ως… ιδέες, η Αναγέννηση είχε ήδη αφήσει ένα μεγάλο αποτύπωμα στον Ελληνικό αθλητισμό! Κουβαλώντας ταυτόχρονα στην πλάτη της την ίδια την εξέλιξη της περιοχής και μεγαλώνοντας γενιές και γενιές συντοπιτών!

Νιώθεις πραγματικά μια περηφάνια. Αν μάλιστα αγαπάς την ιστορία και σου αρέσει να συνδέεις την καθημερινότητα, με όλα τα σημαντικά γεγονότα, στην αναζήτησή σου βρίσκεις πραγματικούς “θησαυρούς μνήμης”…

Η ανάδειξη της ιστορίας είναι πολιτισμός και πυξίδα για το μέλλον. Είναι πραγματικά θλιβερό να μη γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου του και τις ρίζες του.

Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ως η πιο λαοφιλής του έκφραση, προσφέρονται! Παρακολουθώντας την πορεία ενός συλλόγου μέσα στο χρόνο περνάς από μεγενθυτικό φακό και “βιώνεις” όλα τα υπόλοιπα σημαντικά που συμβαίνουν τριγύρω και μπορείς να τα συνδέσεις ταιριαστά!!!

Και ο τεράστιος Γιούτσος, λοιπόν, που αποτέλεσε με τη σειρά του από μόνος του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, πέρασε από την Καρδίτσα και αντιμετώπισε την Αναγέννηση!

Διότι κι απ’ αυτόν και την ομάδα του η τελευταία προϋπήρξε…

————————–

«Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η ιστορία»

ΚΙΚΕΡΩΝ – Ρωμαίος ρήτορας