Χωρίς ουσιαστική δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι δεν θα δημιουργηθεί κλειστή δομή προσφύγων και μεταναστών στην Καρδίτσα, αποχώρησε η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων φορέων της Καρδίτσας, από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το νέο δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και των φορέων της Καρδίτσας, αλλά και του πιεστικού προβλήματος όπως εξελίσσεται το μεταναστευτικό στα νησιά, εξετάζει να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή θα πρέπει κάθε νομός
της χώρας, να φιλοξενήσει μέχρι το 1% του πληθυσμού του σε δομές κλειστού τύπου πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται άσυλο και δεν θα μας αιφνιδιάσει με κινήσεις ερήμην μας αρκεί να είμαστε ως Νομός έτοιμοι και με σχέδιο και όχι «πρόχειροι» όπως φάνηκε και από τη δυσμενή εξέλιξη με το Πανεπιστήμιο.
Ασφαλώς και η ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών είναι η πλέον ακατάλληλη περιοχή, από πλευράς και υποδομών, αλλά και υποβάθμισης της αναπτυξιακής προσπάθειας της Καρδίτσας, τώρα μάλιστα που συνδέεται και με τον Ε-65 και την προοπτική του αεροδρομίου.
Επί της ουσίας ο Νομός δεν σηκώνει δομή πάνω από 200-300 μετανάστες, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες 450 περίπου οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα στην Καρδίτσα, με βάση τα πληθυσμιακά του κριτήρια.
Επειδή το πρόβλημα επείγει και οι Καρδιτσιώτες δεν είχαν ποτέ παράλογες και ακραίου τοπικιστικού χαρακτήρα αξιώσεις, θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τους φορείς της Καρδίτσας ένα εναλλακτικό σχέδιο, άμεσα μάλιστα υλοποιήσιμο και μόνο με τη δέσμευση
της κυβέρνησης, ότι η αναλογικότητα θα τηρηθεί και στους γειτονικούς νομούς (Τρικάλων και Φθιώτιδας, με δεδομένο ότι η Λάρισα έχει ήδη δομή των 1500 μεταναστών στο Κουτσόχερο).
Το πλέον συμφέρον θα ήταν να εγκατασταθούν κάποιες οικογένειες μεταναστών με το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ-2» εντός του Νομού για να πληρωθεί η απαίτηση του 1% σε σπίτια ή σε κάποιους παροπλισμένους και ανενεργούς ξενώνες.
Αν πάραυτα δεν πειστεί η κυβέρνηση με την πρότασή μας αυτή επιμένοντας σε δομή κλειστού τύπου και πρέπει να επιλεγεί ένας τόπος ανάμεσα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, που θα καλύπτει την αναλογική επιβάρυνση και των δύο περιοχών, ή ένας διαφορετικός για κάθε νομό, αυτό πρέπει να αποφασιστεί σύντομα κι εδώ θα πρέπει να είναι καθοριστική και η ενεργοποίηση των βουλευτών του νομού.
Οι τελευταίοι δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στην επικοινωνία ενώπιον των λαικών συνελεύσεων αλλά και στην ουσία δηλαδή να προτείνουν λύσεις, αλλιώς θα μας «καπελώσει» η κεντρική διοίκηση και θα την επιβάλλει ερήμην μας…
Όπως συνέβη και με την περίπτωση της συγχώνευσης του Τ.Ε.Ι. με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου κάποιοι που είχαν κάνει προεργασία επωφελήθηκαν και εμείς μείναμε με το αίσθημα της αδικίας…