ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον ρεπορτάζ αναδημοσιεύουμε που μας θυμίζει τον μακρύ κατάλογο των ΠΑΕ και ΚΑΕ που φέσωσαν το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Το ποσό φθάνει στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλές στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ!!!

ΚΑΜΙΑ έκπληξη δεν μας προκάλεσε βεβαίως το δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν μερικές ημέρες απο ειδησεογραφικό site (sofokleousin) , αφού γράφαμε για όλα αυτά πριν 10 και 20 χρόνια (όταν δηλαδή δημιουργούνταν), σε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα! Τότε που βιώναμε στην ελληνική πραγματικότητα ημέρες… χλιδής!

ΤΟΤΕ που κυριαρχούμασταν από ενθουσιασμό με φοντο το αστραφτερό χαμόγελο του Γιάννου Παπαντωνίου που ως υπουργός Οικονομικών της χώρας, προέτρεπε τους Ελληνες να επενδύσουν τις οικονομίες τους στο χρηματιστήριο, τότε που ζούσαμε το έπος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και παίρναμε διακοποδάνεια και εορτοδάνεια μ’ ένα απλό τηλεφώνημα στα αγαπημένα μας τραπεζικά ιδρύματα!

ΤΟΤΕ που είχε γεμίσει η Ελλάδα με… επενδυτές και στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ! Κάθε ομάδα της περιφέρειας πέρα από τις μεγάλες, είχε και τον δικό της… μπρούκλη επενδυτή, ενώ οι φίλαθλοι στην εξέδρα μαζί με τα αξεσουάρ της ομάδας (κασκόλ, σκούφους κλπ) είχαν παραμάσκαλα και πορτοκαλί οικονομικές εφημερίδες για να ενημερώνονται για την κίνηση των μετοχών στο ημίχρονο!!!

ΕΒΛΕΠΑΝ πρώτα με ικανοποίηση τα limit up και τα κέρδη των εκατομμυρίων που αποκόμιζαν (!) και μετά αφοσιώνονταν στην ψυχαγωγία και στην πρόοδο των αγαπημένων τους ομάδων! Απαιτώντας φυσικά κάθε φορά τον καλύτερο… επενδυτή για να τις διοικήσει! Μ’ αυτά και μ’ αυτά τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και το μπάσκετ… απογειώθηκαν!

ΚΥΡΙΩΣ οι επενδύσεις διοχετεύτηκαν σε… γήπεδα! Γέμισε η επικράτεια σύγχρονους αθλητικούς χώρους! Για τον αθλητισμό και τα νιάτα που λεγε και παλιά η διαφήμιση του ΟΠΑΠ για το ΠΡΟΠΟ. Μιας και αναφερθήκαμε στον ΟΠΑΠ να θυμίσουμε ότι κι απο κει τα εκατομμύρια έπεφταν βροχή προς τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ για να συνεχίσουν το… θεάρεστο έργο της προσφοράς στην κοινωνία!

ANTI ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που είχε φυσικά το δικό της μεγαλειώδες έργο να επιδείξει, παραλάμβανε… χαρτοπετσέτες και αλουμινόχαρτα!!!

ΤΟΤΕ που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (η πολιτεία δηλαδή) και η αθλητική δικαιοσύνη δίκαζαν ανάλογα με τις… κουμπαριές! Τότε, λοιπον, όλα αυτά εμείς και κάποιοι λίγοι ακόμη γραφικοί στην Ελλάδα τα γράφαμε, αλλά εμείς τα γράφαμε εμείς τα διαβάζαμε. Τώρα ήρθαν να μας τα θυμίσουν αυτοί που τον καιρό εκείνο έπαιζαν… μπιρίμπα!!!

H EΡΩΤΗΣΗ

Επανάληψη: Και ποιοι είπαμε τα πληρώνουν αυτά τα φέσια;

ΤΟ ΡΗΤΟ

«Οι ωραίοι έχουν χρέη και πληρώνουν με φιλιά. Πες μου τώρα τι χρωστάω να τα βρούμε αγκαλιά»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ – ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Στη σχετική λίστα που δημοσιεύεται γίνεται αναφορά μόνο στα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ σε Εφορία και ΕΦΚΑ (παλαιότερα ΙΚΑ) κι όχι σε άλλα όπως σε αθλητές, εργαζόμενους, προμηθευτές, κλπ κλπ! Γι’ αυτό και ενδεχομένως απουσιάζουν κάποιες ομάδες…

Καταστράφηκαν…
Βεβαίως χρέη από χρέη έχουν διαφορά! Οι περισσότεροι παράγοντες που ασχολήθηκαν με τις ομάδες τις περιφέρειας, καταστράφηκαν επίσης και μάλιστα κληρονόμησαν αυτές τις οφειλές στις πλάτες τους. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι διαχειρίζονταν τα παράβολα για τα οποία πληρώνονταν εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια… Κάποια τζιμάνια στις διοργανώτριες δηλαδή του ποδοσφαίρου!

Η βιομηχανία
Όπως αυτοί που είχαν βάλει παλαιότερα σε λειτουργία τη βιομηχανία των πλαστών ενημεροτήτων. Κι όταν αναδείχθηκε το σκάνδαλο (απο σύγκρουση συμφερόντων κι όχι απο διάθεση για αποκαλύψεις), αυτοί που την πλήρωσαν ήταν εκείνοι που… πλήρωναν τα περισσότερα, όπως για παράδειγμα η Αναγέννηση!

Στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα
Η οποία υποβιβάστηκε όπως θα θυμόσαστε για παράλειψη πληρωμής οφειλής 200 ευρώ σε ρύθμιση στο ΙΚΑ και άλλοι που χρωστούσαν εκατομμύρια και έκαναν μεταγραφές επί μεταγραφών υπο την ανοχή και ενθάρρυνση ΕΠΟ και ΕΕΑ, παραλίγο να παίξουν και στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα…