Καμπανάκι κινδύνου για την προστασία των πλημμυροπαθών οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις λάσπες προκειμένου να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και προτείνει μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την υγεία τους.

Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Θωμάς Σίμος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Δημ. Παπούλιας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικ. Ρωτσιάμης τόνισαν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή υγειονομική βόμβα που αν εκραγεί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Νεκρά ζώα, λάσπη, υγρασία συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για να αναπτυχθούν λεπτοσπείρωση, γραστρεντερίτιδες, ο ιός του Δυτικού Νείλου, δερματικές παθήσεις κλπ που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα όπως είπαν ήδη παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και covid.

Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε νόσους είναι οι άνθρωποι που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους για να τα καθαρίσουν και οι οποίοι δυστυχώς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις έρχονται σε επαφή με νερά και λάσπες που μπορεί να είναι μολυσμένα. Οι τρεις γιατροί τόνισαν χθες με έμφαση ότι πρέπει να λαμβάνονται απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους όσοι αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα πλημμυρισμένα χωριά και φυσικά να αποφεύγεται η παραμονή σε πλημμυρισμένα σπίτια πριν αυτά καθαριστούν πλήρως, στεγνώσουν και απολυμανθούν.

Οι δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου

Ο κ. Σίμος παρουσίασε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες.

Ειδικότερα οργανωμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υπό την καθοδήγηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας μετέβησαν στην πρώτη γραμμή διάσωσης στις περιοχές του Δήμου Παλαμά (Προάστιο-Πεδινό-Παλαμά) προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες και αξιολόγηση του κάθε περιστατικού.

Μια οργανωμένη δομή συγκροτήθηκε στο γήπεδο του ΑΣΤΕΡΑ Καρδίτσας όπου γινόταν η αεροδιακομιδή διασωθέντων πλημμυροπαθών. Στη δομή αυτή ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και εθελοντές παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και αξιολογούσαν το κάθε περιστατικό το οποίο αναλόγα με τη βαρύτητά του το προωθούσαν είτε στο Γ.Ν. Καρδίτσας είτε στις προσωρινές δομές φιλοξενίας.

Παρόμοια κλιμάκια ιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών δραστηριοποιήθηκαν σε όλες τις προσωρινές δομές φιλοξενίας των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου υποστηρίζοντας την υγεία των πληγέντων σε ψυχικό – σωματικό και φαρμακευτικό επίπεδο.

“Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί όσο υφίστανται οι προσωρινές δομές φιλοξενίας με την ελπίδα ότι σύντομα οι συνάνθρωποί μας αυτοί θα επανέλθουν σε μία βιώσιμη πραγματικότητα και κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα” κατέληξε ο κ. Σίμος.

Οι προτάσεις

Τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας για την αντιμετώπιση της κατάστασης παρουσίασε ο κ. Παπούλιας. Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτας προτείνει:

• Άμεση και οργανωμένη περισυλλογή με κάθε δυνατό τρόπο όλων των νεκρών παραγωγικών και οικόσιτων ζώων και πουλερικών σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα για την αποφυγή εκδήλωσης επιδημικών νοσημάτων.

• Οργανωμένη διαδικασία απομάκρυνσης λάσπης και φερτών υλικών από σπίτια και οικισμούς και μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους εναπόθεσης.

• Διενέργεια τακτικών ελέγχων για την καταλληλότητα του νερού και των τροφίμων σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

• Διενέργεια εκτεταμένων ψεκασμών, απεντομώσεων, μυοκτονιών κ.λ.π. για την αποφυγή της εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων (ιός Δυτικού Νείλου, τύφος, γαστρεντερίτιδες κ.λ.π.).

• Πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για όλους τους πολίτες σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν με ιδιαίτερη έμφαση τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

• Άμεση στελέχωση, με κάθε δυνατό τρόπο, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των υφιστάμενων δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νομό καθώς επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα στις προσωρινές δομές φιλοξενίας των πλημμυροπαθών.

• Προσωρινή παράκαμψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου το σύστημα δεν λειτουργεί, με την έκδοση απλών ιατρικών συνταγών, πρόνοια για μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, πρόνοια για αντικατάσταση απολεσθέντων από την πλημμύρα φαρμάκων και αναλωσίμων μέσω της εφαρμογής της HΔΙΚΑ.

• Σταδιακό κλείσιμο των προσωρινών δομών φιλοξενίας και επαναφορά των πλημμυροπαθών σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε βιώσιμη πραγματικότητα πιο κοντά στα προσφιλή τους πρόσωπα.

• Άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δομών υγείας που επλήγησαν (Κ.Υ. Παλαμά και Περιφερειακά ιατρεία του Νομού).

• Άμεση αναστολή (κατάργηση) του Clawback για όλους τους εργαστηριακούς ιατρούς των περιοχών που επλήγησαν.

Οι αφανείς ήρωες

Από την πλευρά του ο κ. Ρωτσιάμης ευχαρίστησε όλους τους ιατρούς που σήκωσαν το βάρος του δύσκολου και πρωτόγνωρου αυτού εγχειρήματος καθώς επίσης τους νοσηλευτές, τους διασώστες και τους απλούς πολίτες για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Τέλος ευχαρίστησε τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, τη Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, την υπεύθυνη διαχείρισης υλικού καθώς επίσης και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καρδίτσας, τον ΣΥΦΑΚ και τις τοπικές επιχειρήσεις ιατρικών αναλώσιμων για την πολύτιμη αρωγή τους.