Οι εκλογές τελείωσαν στη Θεσσαλία, αρχίζει ο αγώνας για την επιβίωσή της

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Συνηθίζουν οι πολιτικοί να φέρνουν μια νέα ιδέα στο τραπέζι επικοινωνιακού συνήθως χαρακτήρα – κάτι σαν να «βγάζουν λαγό από το καπέλο» – για να αντιμετωπίσουν οξυμένα και πολύπλοκα προβλήματα που απαιτούν μελέτη, συνεργασίες και κυρίως πόρους και πολιτική βούληση για να επιλυθούν.

Ο λόγος για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και όπως πληροφορούμαστε ήδη το σχετικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών.

Φυσικά στη Θεσσαλία όπως και σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας υπάρχει Διεύθυνση Υδάτων που υπάγεται στην Αποκεντρωμένη περιφέρεια, άρα στην κυβέρνηση. Προφανώς για να μην αδικούμε το μέτρο θα έρθει να λύσει δυσλειτουργίες που διαφάνηκαν με τις δύο πρόσφατες θεομηνίες, να επικαιροποιήσει τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου και την ορεινή υδρονομία, αν και αυτά υπάρχουν από το 2018.

Μόνο που αυτά δεν ανταποκρίνονται στα νέα κλιματικά δεδομένα. Τα φαινόμενα τύπου «Ιανός», «Ντάνιελ» και «Ηλίας» ξεπερνούν τις σημερινές παραδοχές των μελετών. Ακόμη και αν είχαν ολοκληρωθεί όλα τα φράγματα (Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης, Νεοχωρίτη κλπ), ακόμη και αν ήταν όλα τα ποτάμια καθαρισμένα και οι κοίτες τους διευρυμένες ο κάμπος δεν τις γλίτωνε τις πλημμύρες.

Τα 8 δις κυβικά μέτρα νερού που συσσωρεύτηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα στη Θεσσαλία δεν μπορεί καμιά από τις υπάρχουσες μελέτες να τα διαχειριστεί. Τα μεσαία φράγματα που έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες περιμετρικά του κάμπου θα συγκρατούσαν σταβουνά περί τα 500 εκατομμύρια κυβικά.

Τα υπόλοιπα 7,5 δις που συσσώρευσε ο «Daniel» θα έκαναν εξίσου το καταστροφικό τους έργο και θα διέλυαν οικισμούς, υποδομές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών