Έσωσαν τα ζώα, αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο

Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στο Ν. Καρδίτσας και χιλιάδες στη Θεσσαλία υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές από τις πλημμύρες, με το ζωικό κεφάλαιο ναπνίγεται και τις
κτηνοτροφικές μονάδες να καταστρέφονται.

Ζημιά ολοκληρωτική, για την αποκατάσταση της οποίας απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επιφέρει επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων κρέατος και γαλακτομικών, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι ευρύτερα κοινωνικός, αφού ο κτηνοτροφικός κλάδος έχει έναν από τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές εργασίας (η δουλειά ενός κτηνοτρόφου γεννά θέσεις εργασίας στη μετέπειτα παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα).

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους από τις πλημμύρες έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες τις προκαταβολές των αποζημιώσεων. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους συναδέλφους τους που με κάποιο τρόπο έσωσαν τα ζώα τους, αλλά έχασαν τις μονάδες τους από τις πλημμύρες και ζουν έναν άλλο γολγοθά.

Έχουν ήδη δαπανήσει σημαντικά ποσά για την απομάκρυνση της λάσπης και την αποκατάσταση των ζημιών στα μαντριά, ωστόσο είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πάρει την άλλη προκαταβολή που αφορά τις αποζημιώσεις στον αγροκτηνοτροφικό εξοπλισμό μέσω της αρωγής. Ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται ο πιο δύσκολος για τους κτηνοτρόφους αυτούς και η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους.
Κ.Π.