Έπεσε για πρώτη φορά το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% το μήνα Οκτώβριο, εξέλιξη παρηγορητική και ενθαρρυντική τουλάχιστον στην πρώτη ανάγνωση της είδησης. Η ανεργία μειώνεται μεν και αποτελεί στοιχείο που μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό για τη δύσκολη συνέχεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι εργασίες των Ελλήνων είναι καλοπληρωμένες με συνθήκες αξιοκρατίας.

Θέσεις εργασίας υπάρχουν από πλευράς αριθμού έξω στην αγορά, αλλά σχετικά με τις απολαβές, τα κίνητρα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας η κατάσταση παραμένει προβληματική και χαμηλών προσδοκιών.

Πάντως καταρρίπτεται ο γενικευμένος μύθος ότι «οι Έλληνες δεν εργάζονται». Αντιθέτως, οι Έλληνες ως εργαζόμενοι είναι αυτοί που δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα, τις περισσότερες σε σύγκριση με κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. Όσον αφορά την Θεσσαλία, η συζήτηση παίρνει διαφορετική τροπή, διότι η μη εύρεση δουλειάς σχετίζεται με τις όλο και λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, ιδίως μετά το χτύπημα του «Ντάνιελ». Και μη ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας, ο κυριότερος πυλώνας, ο πρωτογενής τομέας, έχει δεινοπαθήσει από τη συστηματική υποβάθμιση της γεωργίας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, το υψηλό κόστος στην παραγωγή, και φυσικά από τις φυσικές καταστροφές.

Δ.Γ.