Το θέμα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Ψήφισμα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για την προωθούμενη από την κυβέρνηση συγχώνευση των ΔΕΥΑ στο Νομό και τη Θεσσαλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ανοίγει το πεδίο στους επιχειρηματικούς ομίλους να ασκήσουν δραστηριότητα εξασφαλίζοντας κέρδη.

Χαρακτηρίζει αρνητική την εξέλιξη που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης -αποχέτευσης. Παράλληλα θα οδηγήσει σε ακριβότερες και χαμηλότερης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και έργα.

«Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα, καλώντας το σώμα μεταξύ άλλων να διεκδικήσει «να μην συγχωνευτούν οι ΔΕΥΑ, την άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από το ενεργειακό κόστος από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα, την κατάργηση των οδηγιών της Ε.Ε για το νερό, τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται κλπ».

Παίρνοντας το λόγο αντί του Δημάρχου ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα για υποχρεώσεις της ΚΕΔΕ, ο κ. Στέφανος Θεολόγης σημείωσε: «Μπορούμε χωρίς να απορρίπτουμε το ψήφισμα και όσα μπορεί να ακολουθήσουν, μπορούμε να συγκροτήσουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή πάνω στους άξονες “καμία συγχώνευση – καμία ιδιωτικοποίηση, συν οι εργασιακές σχέσεις”, και όταν έρθει – αν έρθει η στιγμή να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο να επεξεργαστούμε τους όρους και να εκδώσουμε ένα ψήφισμα».

Στη φιλοσοφία του ψηφίσματος συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑ Καρδίτσας όλα αυτά τα χρόνια έχει λειτουργήσει καλά. «Τα κριτήρια είναι άλλα» είπε για το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης.
«Όλες οι αποφάσεις όλων κυβερνήσεων, που ξεκινούν από την οδηγία του 2000 της Ε.Ε υπηρετούν την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Επειδή κανένας ιδιώτης δεν μπαίνει σε μικρά μαγαζάκια, θέλουν να μεγαλώσουν το μαγαζί» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς.

«Προφανώς συμφωνούμε στον πυρήνα του ψηφίσματος» είπε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξυλομένος.
Τελικά αποφασίστηκε με ευθύνη του Προεδρίου να συνταχθεί ένα ψηφισμα στη βάση εκείνου της «Λαϊκής Συσπείρωση» το οποίο και θα έλθει προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος.