Αναβίωσαν στη Φιλιππούπολη η Γουρονοχαρά και οι Καμήλες με τους Ντιβιτζήδες (ΦΩΤΟ)

Το ανατολικορωμυλιώτικο έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων

Γουρονοχαρά σήμερα στην πλατεία της Φιλιππούπολης στη Λάρισα, όπου παρά το τσουχτερό κρύο συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος για την αναβίωση του εθίμου

Σήμερα  Σάββατο λοιπόν  αναβιώνουν τα έθιμα ¨Καμήλες και Ντιβιτζήδες” και “Γρουνοχαρά” στην Πλατεία της Φιλιππούπολης από το δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο της συνοικίας που παραμένει πιστός στην παράδοση κάθε χρόνο αυτές τις μέρες λίγο πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς..

Το δρώμενο “Καμήλες και Ντιβιτζήδες” είναι το κυριότερο Ανατολικορωμυλιώτικο έθιμο την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Το έθιμο αυτό μας γυρίζει, στην εποχή της Διονυσιακής λατρείας (προσαρμοσμένο στους Χριστιανικούς χρόνους), στους εορτασμούς της βλάστησης και της ιερής τρέλας (ξέφρενους χορούς) που προκαλεί η πόση του οίνου. Εχει σαν στόχο να «ξυπνήσει» τη γη και να καρπίσει, γι΄ αυτό και ο Ντιβιζτής χτυπά το τοπούζι (φαλόμορφο ξύλινο όπλο) στη γη και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γλεντήσουν και να ευχηθούν καλή χρονιά, με υγεία και καλή σοδειά.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, το έθιμο έχει εγγραφεί στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με τη σύμβαση της UNESCO.

Από τις 11 το πρωί ξεκίνησε  η διαδικασία της ¨Γρουνοχαράς” και στις μιάμιση το μεσημέρι ξεκίνησε  το παραδοσιακό Ανατολικορωμυλιώτικο γλέντι με τις “Καμήλες και Ντιβιτζήδες” με τους μουσικούς Μυλωνόπουλο Χρήστο ακορντεόν, Λαγκάνη Γιάννη στην γκάιντα και Δεληγιάννη Γιώργο στα κρουστά .

Παρασκευάζονται  παραδοσιακά φαγητά, όπως καβρουμάς, τηγανιά και καρβαβίτσα (ή κόλια ή μπουχουρίτσα) και  προσφέρονται στο κόσμο μαζί με άφθονο κρασί.

Ακολούθησε χορός και τραγούδι ,  και να διασκέδαση  με τους ήχους της γκάιντας σε Ανατολικορωμυλιώτικους σκοπούς, ευχόμενοι καλή χρονιά.